Новини

Роскосмос търси космонавти до Луната

Руското космическо ведомство „Роскосмос“ обяви конкурс за руския отряд космонавти за първия полет на новия кораб „Федерация“ до Луната.
Конкурсът ще продължи до края на годината и ще избере от шест до осем човека. Това съобщи зам.-началникът на държавната корпорация Александър Иванов.
Избраните специалисти първи ще полетят на новия космически кораб „Федерация“ и ще се отправят към Луната.
Конкурсът ще бъде проведен в няколко етапа – селекция по образование и професия, комплекс от медицински прегледи, оценка на психологическото състояние, тестване на физическата подготовка. Приоритет ще имат кандидатите с техническо образование, а също и военни летци.
Руският отряд космонавти се състои от 30 човека, 14 от които нямат опит с летенето в Космоса. Други осем са летели веднъж, четирима – два пъти и двама – три пъти. Космонавтите Фьодор Юрчихин и Генадий Падалка са извършили съответно четири и пет орбитални полета в междупланетното пространство. Генадий Падалка е носител на световния рекорд по престой в космоса с 878 дни. Той е и най-възрастният космонавт от руснаците. Най-младият е Иван Вагнер, роден през 1985 г.
Това ще е 17-ият конкурс за руския отряд космонавти. Предишният беше през 2012 г. Необичайното при него беше, че заявките можеха да подават всички желаещи, а не само военни пилоти и персонал от ракетно-космическата промишленост. Тогава бяха избрани осем човека, от които шестима още са част от отряда.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us