Новини

25 години „Хъбъл” в Космоса

Снимки НАСА

Астрономите по цял свят отбелязаха 25-ата годишнина от пускането на телескопа „Хъбъл“ в Космоса. След изстрелването си през 1990 г. телескопът донася много значими открития – като тъмната енергия, за която се смята, че допринася за разширяването на Вселената.

Устройството струва 1,5 милиарда долара, но за сметка на това е заснело милиони кадри, които отговарят на много въпроси. Телескопът е на средна височина 563 км от Земята. Самият той е с размери 13,2 m × 4,2 m. Очаква се да работи поне до 2030-2040 г.

В началото на изстрелването има проблем, той като основната камера на телескопа не е на фокус и се налага екип от космонавти да оправят повредата. От тогава до днес космическият телескоп „Хъбъл“ доказва, че е най-значимото постижение в астрономията след далекогледа на Галилей от 1609 г.

Телескопът не може да наблюдава нито Слънцето, нито Меркурий. Той предава около 120 гигабайта научни данни седмично. Огромната колекция от снимки и данни, които бързо се увеличават, се съхранява на магнитно-оптични дискове.

„Хъбъл“ е изключително стабилен благодарение на няколко механизми за поддържане на ориентацията му. Това са два магнитометра, които определят ориентацията му спрямо земното магнитно поле, и три системи, всяка с по два жироскопа, които засичат въртеливите движения. Телескопът има и три визьора за звезди. Така той може да достигне с лазерен лъч обект с размер колкото монета на 250 км. „Хъбъл“ може за вижда астроноимческите обекти и много детайлно. Той би различил две светулки, летящи на разстояние 10 000 км, т.е. равно на това между Вашингтон и Токио.

Пет от инструментите, с които е оборудван „Хъбъл“, са модернизирани или добавени, докато други са извадени от употреба при петте мисии за поддръжка на телескопа, направени от астронавти с космически совалки през 1993 г., 1997 г., 1999 г., 2002 г. и 2009 г.

Електричеството за работа на телескопа се осигурява от два слънчеви панела с дължина 7,6 м, които произвеждат 2800 вата, каквато е консумацията на жилище с четири помещения. Електричеството се съхранява в шест акумулатора.

През 2018 г. ще бъде изстрелян нов телескоп – „Джеймс Уеб”. Той ще се върне назад до 300 милиона години след Големия взрив, когато са се появили първите звезди и галактики. „Джеймс Уеб“ би трябвало да постигне също напредък в търсенето на екзопланети и ще позволи да се направи голяма крачка напред в търсенето на извънземен живот във Вселената, тъй като е достатъчно мощен, за да открие биоподписи – молекули вода и кислород в атмосферата на тези планети.

Европейската космическа агенция отбеляза годишнината от изстрелването на телескопа със събития в европейските страни, като беше показана невиждана до момента от широката публика снимка на звездния куб около звездата Уестерлунд 2.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us