Новини

36 г. по-късно българска фирма изстреля сателит в орбита

23 юни 2017 г. беше важна дата за българската космическа история, спряла сякаш някъде в края на 80-те години на миналия век. България се сдоби с втори сателит 36 години по-късно, след като в 22:10 часа българско време от Кейп Канаверал към геостационарна орбита се отправи комуникационният сателит BulgariaSat-1.

BulgariaSatMission Photo1 Custom

BulgariaSatMission Photo2 Custom

BulgariaSatMission Photo3 Custom

Спътникът излетя от ракетната площадка 39A на космическия център „Кенеди“ във Флорида с ракетата за многократна употреба Falcon 9 на компанията на водещия визионер на новото време Илън Мъск SpaceX.

Изстрелването беше предавано на живо от SpaceX. Девет минути след изстрелването първата степен на ракетата Falcon 9 се завърна успешно на кораба платформа на SpaceX. Половин час след изстрелването се откъсна и сателитът, който започна насочване със собствени двигатели до зададената си позиция на 36 000 км над Земята в геостационарна орбита.

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и разгърна соларните си панели по график. Сателитът ще бъде разположен на българската орбитална позиция 1.9E°, обясняват от компанията собственик.

„Когато започнахме този космически проект преди повече от 10 години, имахме ясната представа, че ще са ни необходими много търпение, посветеност и силен екип. Днес успяхме да изведем сателита в геостационарна орбита и вървим по пътя на позиционирането на страната ни сред водещите космически нации в Европа, давайки път на развитието на свързаните високотехнологични индустрии и специалисти. Когато успява една българска компания, успява българският бизнес и българската нация“, каза изпълнителният директор на компанията Максим Заяков.

Изстрелването бе приветствано от българския президент Румен Радев, който заяви, че това е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. „Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия”, коментира президентът. „Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят иновативни широко достъпни услуги”, заяви премиерът Бойко Борисов.

BulgariaSat-1 ще започне да функционира около 30 дни след достигане до орбиталната позиция, след като мине всички тестове.

Сателитът е произведен в Паоло Алто, Калифорния от американската фирма SSL – Space Systems/Loral. Задачата му е да осигурява телевизионно покритие над Балканите и част от Европа. Животът му ще е поне 20 години, като може да бъде удължен в бъдеще.

Инженерите от българска страна са включени от самото начало в дизайна на системите, в подготовката за функционирането им, за контрола на сателита. Те ще тестват повечето от системите заедно с производителя SSL, след което ще поемат изцяло управлението от България в рамките на полезния живот на сателита.

CRS 8 25728668373 Custom

Сателитът е най-големият проект на български телеком. Компанията „Булсатком“ дотук е инвестирала в сателита 235 млн. долара, а експертите коментират, че най-големият тв доставчик в България трябва да намери пазар за половината от капацитета на сателита, за да има икономическият успех. Планът е компанията да ползва около 46% от капацитета на сателита за услугите си в България и Сърбия, а останалите 54% да отдава под наем.

Спътникът покрива цяла Европа, част от Азия и Северна Африка, но основният му фокус ще е Югоизточна Европа. Според изпълнителния директор Заяков вече има интерес от компании от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави.

В много държави съществува практиката частните сателити да се използват и за военни цели, а от българската компания подчертават, че са получили и сериозна подкрепа от държавата в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията.

Дългият 25 метра и тежащ 3669 кг сателит ще излъчва от 36 хил. километра. BulgariaSat 1 ще се управлява изцяло от България, от екип от 25 човека, сред които само един не е българин. Двете наземни станции са до София и до Велико Търново, избрани заради т. нар. „диверсификация“ – различна влажност на въздуха, структура на почвата, климат и др.


Първият в името на науката: Интеркосмос 22 (България 1300)

bulgaria 1300 ik22 1 Custom

Първият български сателит Интеркосмос 22 (България 1300) е изпратен в орбита с научна цел. Той е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 г. в близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2° от ракетата Восток-2М от стартова площадка №43/3 в Плесецк. Изстрелян е в чест на 1300 годишнината от основаването на българската държава. Работи поне до 2009 г. в геостационарна орбита.

Интеркосмос 22 (България 1300) е изследователски сателит, който провежда експерименти в областта на частиците, полетата, оптически експерименти. Той има три оси за стабилизиране и една основна Z, която е към надира и X, по посоката на движение. Външната част на сателита е от соларни панели и материал, който позволява да се измерват електрическите полета и ниските енергии. Соларните панели доставят 2 kW енергия, а батериите се използват по време на тъмните периоди. За съхранение на данните има два записвача с ленти, всеки с капацитет от 60 мегабита. Трансмитерът предава данни с дължина на вълната от 10 W до 130 MHz.

Апаратът е изграден на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг и разполага с 11 различни апарата за анализиране на различни стойности.


CRS 8 26239020092 Custom

Just Read the Instructions

Бумът на SpaceX

Компанията Space Exploration Technologies Corporation известна повече като SpaceX е основана през 2002 г. от предприемача Илън Мъск с две фундаментални цели: колонизация на Марс и намаляване на цената на транспорта в космоса.

От 2008 г. компанията пуска ракетата Falcon и от там следват постиженията. Първата частна компания, изпратила ракета до Международната космическа агенция (МКС) (Dragon през 2012 г.), първата ракета, която се е върнала на Земята и се използва повторно (Falcon 9 през 2017).

До момента компанията има 10 успешни мисии до МКС. През септември 2016 г. Илън Мъск разкрива програма за Междупланетарен транспорт, с който да се стигне до Марс, а през 2017 г. съобщава за намерението си да изпрати двама души в космоса на обиколка около Луната. Началното обучение вече са започнали. Това ще бъде първият полет до Луната с екипаж от повече от 45 години насам, хвалят се от компанията.

Каквито и иновации обаче да правят от SpaceX, едно е сигурно – че имат чувство за хумор. Доказва го, че производството им се намира на ул. „Ракета”№1, а двете баржи, които очакват приземяването на ракетите Falcon в океана, носят незабравимите имена. Just Read the Instructions (прочетете инструкциите) се казва тази в Тихия океан, а в Атлантическия е още по-поетичната баржа Of Course I Still Love You (разбира се, че още те обичам).

la 1464877774 snap photo Custom

Илън Мъск

SpaceX Custom

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us