Новини

500 българи отбелязаха световния ГИС ден

За поредна година и у нас бе отбелязан световния ден на Географските информационни системи (ГИС). По повода бе организирана и конференция под патронажа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с официалното партньорство на Университета за архитектура, строителство и геодезия, СУ „Св. Климент Охридски“, Минногеоложкия университет, Лесотехническия университет, Българската академия на науките, Българската картографска асоциация, Националното сдружение на общините, Фондация за реформа в местното самоуправление, Българския съвет за устойчиво развитие, Съюза на архитектите в България, Съюза на урбанистите в България, Българската асоциация по водите, Българската асоциация на софтуерните компании, National Geographic България, AFCEA България, Асоциацията на полицейските началници, „Зелени Балкани“ и БАГИС.

На събитието присъстваха близо 500 представители на властта, бизнеса и академичната общност. Вицепремиерът Меглена Кунева откри срещата, като подчерта ключовата роля на ГИС за развитието на сигурност, здравеопазване, образование, околна среда, както и възможностите, които тази технология предоставя за стратегическо планиране, вземане на информирани решения, координация и сътрудничество.

Програмният директор на службата на ООН за намаляване на риска от бедствия Педро Басабе представи приетата тази година от ООН Рамка за действие за намаляване на риска от бедствия 2015-2030.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us