Новини

720 000 жилища на 2 милиона души подлежат на саниране


720 000 жилища в страната, в които живеят близо два милиона и половина души, подлежат на саниране, коментира при среща с граждани на софийския квартал „Люлин“ министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. В момента са на разположение 63 милиона лева, които ще стигнат за санирането на до 40 хиляди жилища. Отпускането на пари ще се извършва при строги правила. Открита е гореща телефонна линия за въпроси на граждани (02/9405 415 и 02/9405 417).  Първоначално собствениците на жилища трябва да регистрират безплатно в общината сдружение и да открият сметка в банка на името на председателя на сдружението. Всеки от собствениците трябва да преведе по 500 лв. по тази сметка, за да кандидатства за пари за саниране. В момента се изготвят формулярите за кандидатстване и министерството провежда търгове за фирмите изпълнители, както и за банката, през която ще минават транзакциите.

В санирането се включва оглед на абонатна станция, смяна на дограма – на отделните апартаменти и на общите части, смяна на вертикални щрангове, покрив, опаковане за термоизолация на сградата. В отделни случаи могат да се покрият и разходите по смяна на електрическата инсталация. По предварителните разчети на министерството стойността на такъв ремонт ще е около 10 000 лева на апартамент, като около 50% ще се покрият от държавата. За заявилите саниране ще се отпуска и кредит от банка при по-ниски лихви.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us