Новини

91 нови вулкана откриха на Антарктида

Учени от Университета на Единбург съобщиха, че на Антарктида има 138 вулкана, 91 от които не са били известни преди. Релефът на Антарктида е изучен сравнително слабо заради ледената покривка на 98% от площта на континента.

За да открият вулканите, учените използвали аеромагнитни снимки, като мерили геомагнитното поле и заедно с данни, набрани от сателити, ги сравнили с картата Bedmap2, съставена от предишно изследване, публикувано през 2013 г. Така те видели системата от канали, която тече под ледника Thwaites – бързотопящ се ледник, което според учените става заради глобалното затопляне. Оказала се обаче, че на места в тези подледникови канали са има петна с необичайно висока температура. Тези петна на бързо топене са непропорционално струпани в западната част на Антарктика, като се смята че това са непотвърдени досега вулкани.

Според авторите, изучаването на вулканите в Антарктика е особено важно поради факта, че изригването на някой от тях може да доведе до значително топене на ледниците. Те отбелязват, че повечето от изригванията в момента стават на по-рано покрити от ледници области, като Исландия и Аляска. Ето защо, според учените, е необходимо да се изследват тези вулкани и да разбере доколко са активни и доколко можем да очакваме от тях да изригвания в бъдеще.

От друга страна, вулканичните конуси, някои от които надвишават 1500 метра височина, а най-високият – 3800 метра, забавят движението на ледниците към морето, допълват изследователите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us