Новини

94,7 милиона лева са санкциите за родни екопрограми, отнасят ги общините

Санкциите по европейски екопроекти са 94,7 млн. лв. и те трябва да платят основно общините, стана ясно в началото на юни.

Първоначално беше обявено, че глобите ще са за 180 млн. лв., но след възражения на общините част от тях са отпаднали. Дори и ревизирани, санкциите може да са непосилни за някои местни власти.

Общинските бюджети ще бъдат допълнително затруднени и след като ЕК замрази парите по друга програма – “Регионално развитие”. Така някои от местните власти с глоби по “Околна среда”, от която не получават пари за проекти, временно ще останат без финансиране и по “Регионално развитие”. Тепърва ще се разбере дали и за нея ще получат глоби.

От спирането на плащания по регионалната програма ще пострадат 130 общини с проекти за интегрирано развитие и туризъм.

Така спрените плащания по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ застрашават едни от най-големите проекти на Столичната община – завода за отпадъци, ремонта на пространството около Националния дворец на културата (НДК), обновлението на градския транспорт с нови автобуси, тролейбуси и трамваи, изграждането на канализацията на Банкя, реконструкцията на Централната баня и много други по-малки проекти. Само за тази година са застрашени общо 210 млн. лева.

Застрашени са и проектите за обновлението на градския транспорт в София. Новите автобуси и трамваи трябва да пристигнат до края на годината в София по програма „Околна среда“

Сред заплашените от липса на достатъчно средства проекти е и ремонтът на Централната баня в София, с който мястото ще се превърне във виртуален музей.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us