Новини

Агенцията по вписванията бори с sms кражби на имущество


Агенцията по вписванията предлага услугата SMS известяване за промяна на собствеността. Срещу малка сума за абонамент всеки ще научава своевременно за всяка промяна в собствеността на имотите си в имотния регистър.

Потребителите се регистрират на https://sms-imot.registryagency.bg/ и срещу абонамент от шест лева за две години, в който са включени 500 текстови съобщения (цената на един SMS е 0.01 лв.) те ще бъдат известявани при вписвания, заличавания на имотни сделки и всякакви промени.

Услугата се активира до 48 часа след първоначалната регистрация чрез изпращане на SMS на кратък мобилен номер 18 435, а регистрацията става само с ЕГН. Този абонамент ще е валиден за до 10 имота, а съобщенията до адресатите няма да съдържат лични данни и ще са възможно най-кратки и разбираеми.

От нотариалната камара съобщиха, че се извършват масови кражби на имоти и на големи фирми, като основно се извършвали чрез договори за прехвърляне на дялове с фалшиви подписи и печати на нотариуси. След това измамниците правели пререгистрация в Агенцията по вписвания чрез електронни подписи и сканирани копия.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us