Новини

АГКК пуска карта на бъдещето

Интерактивна карта, създадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) показва плановете за развитие на транспортната инфраструктура на България до 2040 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Картата е разработена под ръководство на доц. д-р Васко Василев и Стоян Новаков, а технически оформена от АГКК.

В картата се съдържа информация за обекти от пътната и железопътна инфраструктура, интермодални терминали, летища, пристанища, вътрешни водни пътища, нови мостове и тунели.

Картата показва проекти от основната TEN-T мрежи, които са в експлоатация от тази година или ще бъдат завършени до 2030 г. Има и стратегически важни за България обекти от бъдещето. Завършването им е до 2040 г.

Скоро

До 2025 г. трябва да е готов участъкът Благоевград – Крупник на АМ „Струма“ и трасето между Боаза и Павликени на АМ „Хемус“. Ще бъде завършена и пусната в експлоатация цялата АМ „Европа“ от ГПП Калотина до София. През този период трябва бъдат модернизирани и отсечките Видин – Монтана и Враца – Ботевград от трасето между Видин и Ботевград. Трябва да са готови пристанищата във Видин, Лом, Русе и Силистра на река Дунав, както и Черноморските – Варна и Бургас. Работата по тях ще продължи и през следващия период – от 2026 г.

До 2030 г.

До 2030 г. се планира да завърши строителството между Крупник и Кресна на АМ „Струма“, отсечката между Павликени и Шумен на АМ „Хемус“, както и участъкът между Кюстендил и Дупница от бъдещата магистрала „Рила“. По направлението север – юг ще се оправи трасето между Монтана и Враца и магистралите „Черно море“ и „Русе – Велико Търново“. Очаква се тунелът под връх Шипка да бъде завършен в периода до 2030 г. Ще се модернизира и пътният участък Монтана – София с тунел под Петрохан. Ще се изгради тунел на АМ Черно море“. До края на периода се очаква да бъде изграден „Дунав мост 3“ при Русе, който е обвързан с изграждането на магистралата „Русе – Велико Търново“.

Четири моста на Дунав

На картата са представени и стратегическите инфраструктури проекти във фаза подготовка за предпроектно проучване. Предвижда се активна работа по изграждането на още 4 моста на река Дунав – при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра. Предприети са действия по подготовка за построяването и на още един тунел под Стара планина, при с. Вонеща вода, съчетано с модернизирането на пътя Велико Търново – Димитровград през Прохода на Републиката.

Зелено

Посочени са и градовете, които са допустими за участие по проект „Зелена мобилност“. Целта му е да насърчи устойчивата градска мобилност чрез развитие на екологичен, безопасен, функционален и енергийно ефективен транспорт. За подобряване състоянието на обществения градски транспорт и насърчаване на „зелената мобилност“ 40 български общини ще могат да кандидатстват за средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Картата е публикувана на интернет страницата на МРРБ.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us