Новини

Българи представиха извършените геодезически дейности на о. Ливингстън на Международната антарктическа конференция в Киев


Украинската столица Киев беше домакин на превърналата се вече в традиционна Международна антарктическа конференция. Петото издание се проведе през май 2011 г. и беше под надслова: „Антарктика и глобалните земни системи – нови предизвикателства и открития“. За място на събитието бе избран Политехническия университет в Киев, който е забележителен с комплекса си от изящни представителни сгради.

Организаторите поканиха и двамата български геодезисти, участници в Българската антарктическа програма – преподавателите от катедра „Висша геодезия“ на Геодезическия факултет на УАСГ – гл.ас. Борислав Александров и гл.ас. Юри Цановски. Докладът за извършените досега геодезически и хидрографски дейности в продължение на три полярни сезона в района на Българската полярна база на остров Ливингстън, Антарктика и постерите за работата на нашите учени бяха посрещнати с голям интерес от участниците в конференцията. Спецификата на извършените екстремни геодезически работи напълно оправдано привлякоха международното внимание.

Любопитно е украинското участие в изследването на Белия континент. Украинската антарктическа станция започва дейността си през февруари 1996 г., когато Британската полярна станция „Фарадей“ е предадена на Украйна и приема името „Академик Вернадски“. През 1994 г. четирима представители на Антарктическия институт на Украйна излитат от Кембридж за Британската станция „Фарадей“ за участие в съвместна Британско-Украинска експедиция. На 18 декември 1994 г. над база „Фарадей“ се издига украинския флаг, а през 1995 г. в Лондон се подписва меморандум за предаване на Британската полярна станция „Фарадей“ на Украйна не по-късно от 31 март 1996 г. На станция „Акад. Вернадски“ се извършват различни научни изследвания, като още от своето начало станцията функционира като целогодишна. Основните направления на изследванията са океанографски, хидро-метеорологически, ядрено-физически, геолого-геофизически, биологически и медицински.

Международната конференция се явява като начало на едно бъдещо ползотворно антарктическо сътрудничество между България и Украйна и своеобразен мост между техните полярни бази – „Св. Климент Охридски“ и „Акад. Вернадски“.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us