Новини

България и Китай с партньорство в науката и технологиите

България и Китай ще обменят опит в областта на науката и технологиите. На среща вчера между зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и китайският зам.-министър на науката и технологиите Ли Мън бяха обсъдени резултатите от наскоро приключилата сесия на Българо-китайската комисия за научно и технологично сътрудничество, на която беше преподписано споразумение за партньорство за следващите две години и очертани конкретни стъпки и проекти.

От страна на Китай е проявен интерес за развитието на науката и технологиите в областта на селското стопанство, съобщи зам.-министър Ли Мън. Проф. Димов посочи, че българските учени активно участват в китайски проекти, свързани с големите данни, суперкомпютрите, квантовата механика и климатичните промени.

Фондът за научни изследвания ще сключи 16 договора за двустранен обмен на учени, които ще получат финансиране през декември. Проектите са със срок 2 години и всеки е на стройност 14 хил. евро.

В началото на следващата година ще бъде създадена работна група между двете министерства за уточняване на конкретни параметри по двустранните проекти.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us