Новини

България и Република Македония ще обменят картографски, геодезически и кадастрални данни

България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това предвижда подписаният вчера меморандум за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония.

Събитието се проведе в град Струмица в рамките на първото съвместно заседание на правителствата на двете държави, предаде БГНЕС.

Обменът на кадастрална информация, особено за приграничните територии, ще помогне за изпълнението на редица икономически проекти и подобряването на поземлените отношения в двете страни.

В документа се предвижда още реализирането на съвместни регионални проекти от общ интерес, финансирани от фондовете на Европейския съюз. С обмяната на информация се създават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Република Македония, което ще има положителен ефект върху дейностите в областта на геодезията, картографията, кадастъра и геопространствените данни в рамките на европейската общност.

Меморандумът е с десетгодишен срок.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us