Новини

България инвестира над 3,2 млн. евро за българската LOFAR астрономическа станция

България планира да инвестира над 3,2 милиона евро за изграждането на българската LOFAR станция за астрономически изследвания. Това съоръжение ще бъде част от един от най-интересните и модерни проекти в световен мащаб, свързан с космическите изследвания и с изследванията на Слънцето, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Средствата за българската LOFAR станция са заложени в Националната пътна карта за научна инфраструктура. Новият обект ще бъде разположен в непосредствена близост до обсерваторията в Рожен. Координатор на консорциума от научни институти и висши училища, който изпълнява проекта LOFAR-BG, е Институтът по астрономия с НАО към БАН.

Учените от обсерваторията и от новата станция ще работят съвместно.

Водещата в света изследователска инфраструктура LOFAR (LOw Frequency ARray) вече направи революция в нискочестотните радиоастрономически изследвания, което доведе до лавина от научни публикации през последното десетилетие.

Според д-р Рене Вермюлен, директор-основател на LOFAR ERIC, създаването на LOFAR ERIC консолидира водещите световни постижения за Европа. Това ще бъде мощен авангарден център на астрономическата наука и технологии, с потенциал да допринесе за справянето с по-мащабни и сложни научни предизвикателства.

LOFAR ERIC ще предостави на астрономическата общност авангарден пакет от възможности за наблюдение и обработка на данни от огромно зрително поле в небето, безпрецедентна чувствителност и разделителна способност на изображенията, както и нови възможности за наблюдение в няколко посоки едновременно.

Научната инфраструктура ще позволи на изследователите да осъществяват широкомащабни иновативни проекти, включително такива, които изследват свойствата на далечната млада вселена, образуването и еволюцията на галактиките, физиката на пулсарите и временните радио явления, природата на космическите частици със свръхвисока енергия, условията в междузвездната среда и структурата на космическите магнитни полета.

LOFAR ERIC ще позволи и изследване на важни за обществото явления, като мълнии, йоносферни смущения и космическо време. LOFAR ERIC ще улесни достъпа на учените до своите продукти и научни данни чрез публично отворения си архив.

Страните – учредители на LOFAR ERIC, са България, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия и Полша.

Сътрудничеството с институти във Франция, Латвия, Швеция и Обединеното кралство ще подготви тяхното по-нататъшно участие в разпределената инфраструктура и изследователската програма LOFAR.

Седалището на LOFAR ERIC е в Дуингелу (Dwingeloo), Нидерландия, като домакин е Холандският институт за радиоастрономия.

 

Илюстрация LOFAR

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us