Новини

България няма да участва в Експо 2015 Милано

След решение на правителството България няма да участва на международното изложение Експо 2015 в Милано, Италия. Участието на България беше част от плановете на предходното правителство за привличане на чуждестранни инвеститори за селско стопанство.

За изпълнение на ангажиментите по договора за павилиона ни с площ 584 кв. м. в Експо 2015 са били необходими 5 млн. лв. от държавния бюджет. През февруари 2014 правителството на Орешарски отпуска 2.5 млн. лв. и възобновява дейността на консулството ни в Милано, като се очаква да е в помощ за връзката между българския и италианския бизнес за периода около изложението.

Сегашния кабинет отмени решението за участие като се обоснова със забавянето на подготовката през изминалата година. Заради това няма възможност в срок да се направят обществени поръчки, изпълнението на които да приключи преди началото на Експо 2015.

Министерството на земеделието и храните проведе обществена поръчка за проект и дизайн на българския павилион, за които е сключен договор на 14.06.2014 г. След като проекта е бил готов е трябвало МЗХ да избере италианско проектантско бюро, за да се издадат необходимите лицензи съгласно италианското законодателство. Избор не е направен, следствие на което не е изпратен и последващ проект за павилиона с приети и коригирани от организаторите характеристики. Това е направило невъзможно организирането на обществена поръчка за избор на строител за самия павилион, което се осъществи във времето до началото на Експо 2015.

Експо 2015 Милано ще се проведе от 1 май до 31 октомври под надслов „Да изхраним планетата. Енергия за живот“. Участници са 145 страни от цял свят.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us