Новини

България няма да участва в Експо 2015 Милано

След решение на правителството България няма да участва на международното изложение Експо 2015 в Милано, Италия. Участието на България беше част от плановете на предходното правителство за привличане на чуждестранни инвеститори за селско стопанство.

За изпълнение на ангажиментите по договора за павилиона ни с площ 584 кв. м. в Експо 2015 са били необходими 5 млн. лв. от държавния бюджет. През февруари 2014 правителството на Орешарски отпуска 2.5 млн. лв. и възобновява дейността на консулството ни в Милано, като се очаква да е в помощ за връзката между българския и италианския бизнес за периода около изложението.

Сегашния кабинет отмени решението за участие като се обоснова със забавянето на подготовката през изминалата година. Заради това няма възможност в срок да се направят обществени поръчки, изпълнението на които да приключи преди началото на Експо 2015.

Министерството на земеделието и храните проведе обществена поръчка за проект и дизайн на българския павилион, за които е сключен договор на 14.06.2014 г. След като проекта е бил готов е трябвало МЗХ да избере италианско проектантско бюро, за да се издадат необходимите лицензи съгласно италианското законодателство. Избор не е направен, следствие на което не е изпратен и последващ проект за павилиона с приети и коригирани от организаторите характеристики. Това е направило невъзможно организирането на обществена поръчка за избор на строител за самия павилион, което се осъществи във времето до началото на Експо 2015.

Експо 2015 Милано ще се проведе от 1 май до 31 октомври под надслов „Да изхраним планетата. Енергия за живот“. Участници са 145 страни от цял свят.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us