Новини

Бизнесът да може да преподава във ВУЗ-овете, гласуваха депутатите на първо четене

На вчерашното си заседание депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат включването на лекции от страна на бизнеса в учебния план на висшите учебни заведения. Предложението бе прието с 80 гласа „За“ и 11 въздържали се.

Текстовете предвиждат изявени специалисти от практиката да провеждат лекции, като част от общия хорариум във висшите учебни заведения. Специалистите ще се канят след решение на съответния факултетен съвет. Лекциите ще може да са до 10% от общия хорариум за степен „бакалавър” и до 20% от учебните часове за образователна степен „магистър“.

Представители на работодателите могат да получат и правото да участват в постоянните комисии към Националната агенция за оценяване и акредитация. Новите промени предвиждат още в държавните комисии за провеждане на държавен изпити или за защита на дипломна работа да могат да участват и представители на работодателите.

По време на дебатите преди гласуването на законопроекта от парламентарната група на БСП заявиха, че се въздържат от подкрепа, тъй като промените ще доведат до демотивация на преподавателите заради намалените часове от редовния хорариум. Депутатите от ДПС посочиха, че намерението е добро, но има съмнение дали представителите на практиката и бизнеса биха били добри преподаватели.

От парламентарната група на ГЕРБ, вносители на законопроекта, коментираха, че промените ще разрешат проблема с необходимостта от допълнително обучение на студентите. Според бизнеса то се налага при наемането им. Подкрепа за промените има и от страна на представители на университетите, допълниха от ГЕРБ.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us