Новини

Брюксел иска държавите да ремонтират сградите си, за да не харчат енергия

Брюксел иска държавите да ремонтират сградите, които харчат най-много енергия и да следват по-строги стандарти за енергийна ефективност в строителството, става ясно от документ, подготвян от Европейската комисия.
ЕС ще огласи 12 законодателни мерки, с които държавите да могат да постигнат целите за намаляване с 55% на емисиите от парникови газове през следващото десетилетие спрямо нивата от 1990 г. Задължението залегна в европейския климатичен закон, който беше приет миналата седмица и прави правно ангажираща целта за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г.
Сградите произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и представляват 40% от енергийното потребление, което прави сектора ключова заплаха за европейския план за водене на политика срещу глобалното затопляне.
Намаляването на емисиите може да стане чрез изолиране на сгради или инсталиране на по-енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане.
В момента в ЕС ежегодно само 1% от сградите се ремонтират, за да пестят енергия. Брюксел се надява държавите да използват част о т €750-милиардния фонд за икономическо възстановяване, за да започнат вълна от зелени ремонти, като едновременно се стимулира и заетостта в строителния сектор.
Предложението, което Еврокомисията ще приеме идната сряда, ще изисква от страните да обновяват всяка година 3% от сградите, които са собственост или се наемат от обществени органи, като министерства, агенции, общини и др, за да ги преобразуват в „сгради с почти нулева енергия“.
Това включва и болници, държавни сгради, училища и социални жилища.
Пакетът, наричан „Годен за 55“, заради търсеното понижение на емисиите ще включва и нова система за ценообразуване на CO2 квоти за транспорта и отоплението на сгради, плюс социален фонд, който да помогне на уязвимите домакинства да поемат разходите.
До края на годината Брюксел ще предложи минимални стандарти за енергийни характеристики на сградите, които биха могли да задължат собствениците да реновират имотите си, за да консумират по-малко енергия, преди да могат да ги отдават под наем и ще предложи финансова подкрепа, която да им помогне да го направят.
Новите политики трябва да бъдат договорени от страните от ЕС и Европейския парламент, процес, който може да отнеме около две години.

Автор

admin

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Роди се нова република! Барбадос
  Роди се нова република! Барбадос

  Барбадос става независим от британската монархия през 1966 г., но запази кралица Елизабет Втора като свой суверен. Сега къса 400-годишна връзка с Лондон след пристигането

 • Комитова: Опитваме се да въведем ред
  Комитова: Опитваме се да въведем ред

  Опитваме се да въведем ред и планиране в строително-инвестиционния процес у нас и сме готови да съдействаме на всички кметове и общини, независимо от кои

 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us