Новини

Брюксел иска държавите да ремонтират сградите си, за да не харчат енергия

Брюксел иска държавите да ремонтират сградите, които харчат най-много енергия и да следват по-строги стандарти за енергийна ефективност в строителството, става ясно от документ, подготвян от Европейската комисия.
ЕС ще огласи 12 законодателни мерки, с които държавите да могат да постигнат целите за намаляване с 55% на емисиите от парникови газове през следващото десетилетие спрямо нивата от 1990 г. Задължението залегна в европейския климатичен закон, който беше приет миналата седмица и прави правно ангажираща целта за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г.
Сградите произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и представляват 40% от енергийното потребление, което прави сектора ключова заплаха за европейския план за водене на политика срещу глобалното затопляне.
Намаляването на емисиите може да стане чрез изолиране на сгради или инсталиране на по-енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане.
В момента в ЕС ежегодно само 1% от сградите се ремонтират, за да пестят енергия. Брюксел се надява държавите да използват част о т €750-милиардния фонд за икономическо възстановяване, за да започнат вълна от зелени ремонти, като едновременно се стимулира и заетостта в строителния сектор.
Предложението, което Еврокомисията ще приеме идната сряда, ще изисква от страните да обновяват всяка година 3% от сградите, които са собственост или се наемат от обществени органи, като министерства, агенции, общини и др, за да ги преобразуват в „сгради с почти нулева енергия“.
Това включва и болници, държавни сгради, училища и социални жилища.
Пакетът, наричан „Годен за 55“, заради търсеното понижение на емисиите ще включва и нова система за ценообразуване на CO2 квоти за транспорта и отоплението на сгради, плюс социален фонд, който да помогне на уязвимите домакинства да поемат разходите.
До края на годината Брюксел ще предложи минимални стандарти за енергийни характеристики на сградите, които биха могли да задължат собствениците да реновират имотите си, за да консумират по-малко енергия, преди да могат да ги отдават под наем и ще предложи финансова подкрепа, която да им помогне да го направят.
Новите политики трябва да бъдат договорени от страните от ЕС и Европейския парламент, процес, който може да отнеме около две години.

Автор

admin
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us