Новини

Брюксел иска държавите да ремонтират сградите си, за да не харчат енергия

Брюксел иска държавите да ремонтират сградите, които харчат най-много енергия и да следват по-строги стандарти за енергийна ефективност в строителството, става ясно от документ, подготвян от Европейската комисия.
ЕС ще огласи 12 законодателни мерки, с които държавите да могат да постигнат целите за намаляване с 55% на емисиите от парникови газове през следващото десетилетие спрямо нивата от 1990 г. Задължението залегна в европейския климатичен закон, който беше приет миналата седмица и прави правно ангажираща целта за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г.
Сградите произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и представляват 40% от енергийното потребление, което прави сектора ключова заплаха за европейския план за водене на политика срещу глобалното затопляне.
Намаляването на емисиите може да стане чрез изолиране на сгради или инсталиране на по-енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане.
В момента в ЕС ежегодно само 1% от сградите се ремонтират, за да пестят енергия. Брюксел се надява държавите да използват част о т €750-милиардния фонд за икономическо възстановяване, за да започнат вълна от зелени ремонти, като едновременно се стимулира и заетостта в строителния сектор.
Предложението, което Еврокомисията ще приеме идната сряда, ще изисква от страните да обновяват всяка година 3% от сградите, които са собственост или се наемат от обществени органи, като министерства, агенции, общини и др, за да ги преобразуват в „сгради с почти нулева енергия“.
Това включва и болници, държавни сгради, училища и социални жилища.
Пакетът, наричан „Годен за 55“, заради търсеното понижение на емисиите ще включва и нова система за ценообразуване на CO2 квоти за транспорта и отоплението на сгради, плюс социален фонд, който да помогне на уязвимите домакинства да поемат разходите.
До края на годината Брюксел ще предложи минимални стандарти за енергийни характеристики на сградите, които биха могли да задължат собствениците да реновират имотите си, за да консумират по-малко енергия, преди да могат да ги отдават под наем и ще предложи финансова подкрепа, която да им помогне да го направят.
Новите политики трябва да бъдат договорени от страните от ЕС и Европейския парламент, процес, който може да отнеме около две години.

Автор

admin

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us