Новини

Чили се застрахова при Световната банка срещу земетресения, докато 5,5 удря страната

Чили финализира сделка със Световната банка за застраховка срещу силни земетресения, които биха повлияли върху фискалната политика на страната и върху държавния ѝ дълг, съобщи чилийското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Застраховката е от $150 милиона. Тя ще позволи на Чили да получи предварително установени компенсаторни плащания в случай на определени земетресения с висок интензитет, които причиняват материални щети на страната и на публичните финанси, се казва в изявление на министерството.

Чили се намира в силно земетръсен регион, известен като „Тихоокеанския огнен пръстен“. Страната е била засягана от някои от най-силните земетресения в света, включително и от рекордното земетресение с магнитуд 9,5, разтърсило южния град Валдивия през 1960 година. В момента на оповестяването на сделката, страната бе ударена от земетресение от 5,5 по Рихтер.

През 2010 г. южноамериканската страна беше засегната и от опустошително земетресение с магнитуд 8,8 и последвало цунами, като тогава загинаха повече от 500 души.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us