Новини

МРРБ: Държавната „Автомагистрали“ ЕАД ще строи „Хемус“, няма подизпълнители

Агенция „Пътна инфраструктура“ има сключен договор с „Автомагистрали“ ЕАД за изграждане на 134 км от автомагистрала „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Велико Търново“. Дружеството няма сключени договори с подизпълнители за изграждане на участъка. Няма изплатени аванси за изграждане на тези 134 км от АМ „Хемус“. Целевите средства за строителството на участъка са в сметка на министерството на регионалното развитие и благоустройството в БНБ. Те ще бъдат изплащани след извършване на дейности. Това заяви на пресконференция в понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Регионалният министър обясни, че „Автомагистрали“ ЕАД има подписани рамкови споразумения за осъществяване на текущата дейност на дружеството, като например за доставка на материали и наем на механизация за реализация на обекти. Няма нарочни споразумения за изграждане на автомагистралата и договори с подизпълнители, подчерта тя.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира, че пътната агенция е сключила договора по реда на Закона за обществените поръчки с държавното дружество на 20 декември 2018 г., след осигуряване на ресурса за строителство на АМ „Хемус“.

Много пъти  се коментираше темата за порочния пътен сектор и порочния избор на фирми по реда на Закона за обществените поръчки. Решихме да вкараме и държавна компания с необходимия капацитет, повече държава в строителството на пътища, с повече публичност в отчетите, във всички дейности. Тя се следи не само от принципала – в случая МРРБ, но и от контролни органи като Сметна палата. Необходимият капацитет е гарантиран. Затова АПИ сключи договор с „Автомагистрали“ ЕАД, каза зам.-министър Нанков. Той допълни, че чрез Съвета на директорите, който се състои от трима човека, държавното дружество ще се превърне в една от най-стабилните компании и подчерта, че контролът ще е гарантиран и ще се осъществява от института по пътища и мостове.

Заместник-министърът коментира още, че решението е правилно и така ще се спести между година и година и половина от срока за завършване на магистралата. Има процедури по ЗОП и те са стриктно спазени, допълни той.

В отговор на въпрос регионалният заместник-министър информира, че държавната компания има сключени рамкови договори с 10 юридически лица, свързани с нейния капацитет, и при съгласие от тяхна страна те ще бъдат публикувани.

Строителството на автомагистрала „Хемус“ ще бъде разделено на 6 участъка. Възлагането на изпълнението на строителството на аутобана на държавната „Автомагистрали“ ЕАД е съгласно чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us