Новини

Днес наблюдаваме частично слънчево затъмнение

Пълното слънчево затъмнение днес (20.03.) ще бъде видимо от район в Атлантическия океан на 260 км. северно от Фарьорските острови. То ще се наблюдава като частично от Гренландия, Исландия, Европа, Северна Африка и Западна Азия.

За наблюдателите от страната затъмнението ще започне около 10:40 часа, а максималната фаза ще настъпи около обяд – за София в 11:49 часа при 53% закриване на диска. За Видин то ще е 56% в 11:49, докато в Бургас максимума ще е 48% в 11:55 часа. От Варна ще се наблюдава закриване на диска 49% в 11:57 часа. Краят на затъмнението ще настъпи около 13 часа.

Припомняме, че за да наблюдавате безопасно явлението е необходимо да ползвате специални защитни слънчеви филтри – обикновените слънчеви очила не са достатъчни.

На снимката е изобразена компютърна симулация на общия вид на явлението по време на максималната фаза в 11:49:05 на 20 март 2015 за наблюдател от района на София. Автор: Пенчо Маркишки.

След минути ще може да го наблюдавате и на живо от обсерваторията в Смолян.

[iframe width=“640″ height=“360″ src=“https://www.youtube.com/embed/r1ux7epkpiE?rel=0″ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us