Новини

Дните на Земята бавно се удължават

Дните на Земята стават все по-дълги, но ще трябва да изминат около 3,3 милиона години, за да може дните на нашата планета да се удължат с една минута, сочат резултатите от изследване на Кралската обсерватория в Гринуич.

Погледнато в дългосрочен план, времето на Земята се забавя поради гравитационното привличане на Луната и Слънцето. Земята е повлияна също от атмосферни циркулации, вариации в дебелината на ледената покривка, земетресения.

Британски учени установиха, че през последните 27 века средната продължителност на деня се е удължила с около 1,8 милисекунди на век. Това е значително по-малко от прецененото по-рано удължаване с 2,3 милисекунди на век. Тогава се смяташе, че трябва да изминат 2,6 милиона години, за да може денят да се удължи с една минута.

„Процесът е много бавен“, отбеляза съавторката на изследването Лесли Морисън.

За да получат новите данни, учените извършили по-прецизни изчисления, свързани със силите и феномените, които забавят ротацията на Земята. Били използвани също събрани от вавилонци, китайци, елини, араби и европейци древни данни за затъмнения. Става въпрос за наблюдения от 720 г. пр. Христа до 2015 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us