Новини

Доклад на ЕС: Само един плаж в България е мръсен

В България 66 процента от проверените места за къпане са били с отлично качество на водата, а 1 процент (само един обект) – с лошо. Най-мръсна е била водата в северния край на плажа на Приморския парк във Варна. Това посочва доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). Данните показват, че крайбрежните води са с малко по-добро качество от водите в реки и езера във вътрешността на континента. Над 95% от местата за къпане в Европа са отговаряли на минималните изисквания за високо качество през 2013 г. 83 процента – на по-строгите изисквания за „отлично“ качество. Само 2 процента са с лошо качество. Делът на зоните, издържали минималните изисквания през 2013 г., е в общи линии същият като през 2012 г. Делът на „отличните“ зони се е увеличил от 79 процента през 2012 г. на 83 процента през 2013 г.

plage1
Всички места за къпане в Кипър, Словения и Люксембург са били с „отлично“ качество. След тези страни се нареждат Малта (99 процента отлични), Хърватия (95 процента) и Гърция (93 процента). На другия край на скалата, държавите от ЕС с най-висок процент обекти с „лошо“ качество на водите са Естония (6 процента), Холандия (5 процента), Белгия (4 процента), Франция (3 процента), Испания (3 процента) и Ирландия (3 процента).
В годишния доклад за качеството на водите за къпане на ЕАОС се проследява качеството на водата в 22 000 зони за къпане в целия ЕС, Швейцария и за първи път Албания, уточняват от Европейската комисия. Заедно с доклада агенцията публикува интерактивна карта, показваща резултатите на всяко едно от местата за къпане през 2013 година. Местните органи следят пробите от местните плажове, които събират през пролетта и през целия летен сезон. Водите за къпане могат да бъдат оценени като „отлични“, „добри“, „задоволителни“ или „лоши“. Оценките се основават върху равнищата на два вида бактерии, които посочват замърсяване от отпадни води или от добитък. Тези бактерии могат да причинят повръщане и разстройство, ако бъдат погълнати. Оценките на водите за къпане не вземат под внимание отпадъците, замърсяването и други аспекти, вредящи на околната среда. Макар повечето от местата за къпане да са достатъчно чисти за човека, много от екосистемите в европейските водни обекти са в тревожно състояние. Това е очевидно в европейските морета – според неотдавнашна оценка морските екосистеми в Европа са застрашени от изменението на климата, замърсяването, прекомерния риболов и повишаването на киселинното съдържание на водите. Тенденцията е влиянието на много от тези фактори да се засилва.
Всеки може да провери качеството на водата според европейските контролни органи тук
https://www.eea.europa.eu/themes/water/interactive/bathing/state-of-bathing-waters-1

Автор

Теодора

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us