Новини

Докторската дисертация на Стивън Хокинг е онлайн и предизвика срив в сайта на Кеймбридж

Докторската дисертация на Стивън Хокинг от 1966 г. „счупи“ уебсайта на хранилището на университета в Кеймбридж след като вчера стана достъпна онлайн за широката общественост за първи път.

Говорител на университета съобщи, че след публикуването на научния труд на сайта на институцията, той е свален почти 60 хил. пъти за по-малко от 24 часа.

Заявките за изтегляне на докторската дисертация, озаглавена „Свойства на разширяващите се вселени“ са били толкова много, че вчера са предизвикали срив на уебсайта на хранилището на университета в Кеймбридж. Сайтът не е бил достъпен все още към 21:30 ч. българско време вчера (23.102017 г.).

Университетът направи историческата разработка публично достъпна в неделя полунощ, за да отбележи седмицата на свободен достъп, след като постъпват стотици молби от читатели за изтеглянето ѝ в пълен обем.

Самият Хокинг коментира публикуването на докторантурата му в интернет с думите:

„Като отварям публично докторската си дисертация, се надявам да вдъхновя хората по света да гледат нагоре към звездите, а не в краката си; да се питат за нашето място във вселената и да се опитват да осмислят космоса. Всеки, навсякъде по света, трябва да има свободен, безпрепятствен достъп не само до моите изследвания, но и до тези на всички велики и любознателни умове в спектъра на човешкото познание.“

„Всяко поколение стои на раменете на тези, които са минали преди него, както и аз, когато бях млад докторант в Кеймбридж, вдъхновен от работата на Исак Нютон, Джеймс Кларк Максуел, и Алберт Айнщайн. Чудесно е да чуя колко много хора са проявили интерес за изтегляне на дисертацията ми – да се надявам да не се разочароват сега, когато най-после имат достъп до нея.“

Дисертацията на Стивън Хокинг може да бъде изтеглена от следния адрес: schema.lib.cam.ac.uk/PR-PHD-05437_CUDL2017-reduced.pdf.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us