Новини

Доминик Перо прави новото сити


 

Кога и кой ще строи – остава да гадаем

 

Френският архитект Доминик Перо спечели конкурса за идеен проект на Втория правителствен център, който ще се изгради до бул. „Цариградско шосе”. Френската компания „Перо” ще получи 1 милиона евро за работата си, а договорът с нея предстои да бъде сключен до октомври. Тепърва ще се разработва стратегия и конкретен план за реализацията на проекта и ще се провежда конкурс за инвеститор. Никой не се наема да прогнозира цената на проекта, нито да определи как ще се осигури финансирането му. Доминик Перо ще избера българските си партньори на място.

 

Журито

 

Международно жури от няколко архитекти оцени работите на шест екипа. Председател на журито беше проф. арх. Хеле Жул, Дания, а другите архитекти бяха Браян Спенсър, САЩ, Пол Андрьо, арх. Кионоре Кикутаке, Япония, главният архитект на София Петър Диков, архитект Любомир Пеловски от Съюза на архитектите в България, арх. Митьо Виделов, представляващ МРРБ. Председател на техническата комисия е чл. кор. проф. арх. Атанас Ковачев. Според арх. Виделов, изборът е направен заради желанието да се открои нещо ново в концепцията и в практиката в света.

 

Концепцията

dominik_pero_maket

 

Отделеният терен за проекта е 600 декара и очакванията са правителственият център да бъде готов след осем или девет години – към 2018 г. Идеята на правителството е да получи 30% от новия мегакомплекс. Останалата част инвеститорите ще могат да продават. Самите инвеститори ще се избират чрез международен конкурс.

 

Останалите финалисти

 

До финалния кръг на конкурса бяха допуснати общо шест компании. Всичките шест проекта бяха изложени в Галерията за чуждестранно изкуство. Освен спечелилия участниците са от още пет архитектурни групи – „Фостър и партньори“ и „Заха Хадид Архитекти“ от Великобритания, италианската „Масимилиано Фуксас Асочати“ и двете български сдружения – „Обединение Г3“ с лидер архитект Георги Стоилов и „АДАИС Проект“, в което участват 18 архитектурни и конструкторски фирми. Всички те са компенсирани от държавата с по 100 хил. евро. Проектите на „АДАИС Проект“ и на Норман Фостър са били до последно обсъждани като евентуални победители.

 

Соларни панели и събиране на дъждовна вода

Според проекта на спечелилия Перо освен основната сграда ще има 32 отделни квартала. Панорамна пътека ще обхожда комплекса, търговските площи са под нивото й, има водни площи и в хармония с новите екотенденции на покривите ще има соларни панели и инсталация за събиране на дъждовната вода.

 

Кой е Доминик Перо

 

Доминик Перо е роден е през 1953 г. През 1978 г. завършва архитектура в Париж в Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts. През 1979 г. взима диплома и по градоустройство в Еcole Nationale des Ponts et Chaussees, а по-късно има и магистърска степен по история. Още през 1981 г. той основава архитектурното бюро. Известен е с дизайна си на четирите симетрични кули в L-форма около Националната библиотека на Франция. С проекта за Френската национална библиотека в Париж печели наградата „Мийс ван дер Рое“ през 1997 г. Автор е на Европейския съд в Люксембург, кулите „Перо“ във Виена и др.

 

Кои са другите

foster patrners_maket

 

 

massimiliano fucas_arhitekti1
 
zaha_hadid_maket 
 
consorzium_adais 
 
economic group g3  

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us