Новини

Дроните все по-евтини и приложими


Поевтиняването на безпилотните самолети – дрони благодарение на техниките за миниатюризация води до все по-честото им използване във военния и гражданския сектор, се казва в годишен доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS).
Заключението е, че безпилотните летателни апарати (БЛА) стават достъпни за все повече страни, като освен военни от тях се ползват и частни лица.
Освен за нуждите на геодезията, дроните намират все по-голямо приложение във всекидневието. Онлайн порталът Амазон обяви, че от 2015 г. ще ползва БЛА за доставки на пратки на клиентите си. С тези апарати може да се наблюдават  тръбопроводите, електропроводите с високо напрежение, ж.п. линиите, както и земеделието.

От българското министерството на икономиката съобщиха, че контролират отдадените на концесия открити находища на природни изкопаеми чрез дрони, без да огласят повече подробности. Такива проверки вече са направени през декември и януари.

Наскоро италианска и френска модни къщи използваха БЛА, за да заснемат модно ревю.

Разпространението на безпилотните самолети повдига редица етични въпроси. В мирна среда стоят проблемите на следенето и случайното заснемане на хора в нарушение на техните граждански права.

Във военно приложение се повдига въпросът как машина взема решение за смъртоносни действия. Потвърждава се и тенденцията за свиване на военните бюджети в Европа и увеличаването им в Азия. Реалните разходи за отбрана, като се изключи ефекта на инфлацията, са нараснали с 11,6 на сто в Азия за периода 2010-2013 година. Основни двигатели на растежа са Япония, Китай и Южна Корея. За същия период военните разходи в Европа са се свили с 2,5
на сто.

Автор

Super User

geomedia.bg

От категорията

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us