Новини

ЕКА подготвя прототип на космическа совалка

Европейската космическа агенция (ЕКА) усъвършенства своя „космически самолет“ IXV – прототип, който може да открие пътища за построяване на първата европейска космическа совалка. Той е с формата на обувка и с големината на автомобил. Този месец трябва да отпътува за Френска Гвиана, откъдето на 18 ноември да излети, за да извърши тестов 100-минутен суборбитален полет.

„IXV е само началото, а мисията е важна за бъдещето на европейските космически совалки. Първата ѝ цел е да се придобие способност за връщане на Земята от космоса“, заяви ръководителят на мисията Джорджо Тумино.

След като се е издигнал на височина 450 км, оборудваният със сензори и измервателни уреди IXV ще навлезе в земната атмосфера със скорост 7,5 км в секунда и ще събере много данни, включително за топлообмена между газове и твърди повърхности при много висока скорост.

Космическият самолет е конструиран от керамика, високотехнологични карбонови влакна и корк. Дълъг е 5 метра и широк 2 метра. Разработва се от повече от пет години и досега струва 150 милиона евро.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us