Новини

Експозиция с 3D модели на древноримски артефакти е подредена на Сексагинта Приста в Русе

Експозиция с 3D модели на древноримски артефакти е подредена на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Това съобщиха от Регионалния исторически музея в крайдунавския град.
Изложбата „Древноримски крепости и артефакти от трансграничния регион между Румъния и България“ представя реплики на ценни находки от археологически обекти, разположени от двете страни на Дунав. Експонатите са направени от хартия с помощта на 3D принтери. Показани са модели на жертвеници, надгробни паметници, оброчни плочки на различни божества, скулптури, римски часовници, глави на императори – част от колекциите на музеите в Русе и Констанца.
Експозицията е част от проекта „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния“, който се изпълнява от Русенския университет в партньорство с Регионалния исторически музей в Русе и с Музея на националната история и археология в Констанца, Румъния.
За година и половина екип специалисти извърши дейности, свързани със заснемане, дигитализиране и реконструкция на избраните обекти и артефакти, част от историческото наследство на двете държави. От българска страна крепостите са Дуросторум при Силистра, Сексагинта Приста и Червен край Русе, Абритус при Разград, Димум край Белене, Нове при Свищов, Ятрус край русенското село Кривина, както и Тримамиум край село Мечка.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us