Новини

Европейската агенция за авиационна безопасност с предложения за регулиране на дроните

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) публикува предложенията си за регулиране използването на малки безпилотни летателни апарати. Коментари и предложения по публикуваните миналия петък предложения ще се събират от 12 май до 12 август. Целта на регламента ще бъде да се въведе ред в масовото навлизане на подобни устройства в небето на Европейския съюз.

Сред предложените мерки са инсталирането на технологии, които да спират дрон да навлезе в забранена територия, забрана за летене на височина над 120 метра, забрана за летене над групи от хора, задължителна застраховка, при летене около чужд имот дронът да не се снижава на повече от 20 метра, освен ако няма изричното съгласие на собственицита на имота и др.

Регулациите са разделени в 5 групи – от С0 до С4, в зависимост от категорията на дрона. В случай, че влязат в сила на опаковката на всеки дрон ще има обозначена съответната категория. Брошури с разрешените и забранени действия с дрони ще бъдат приложени към всяко ново устройство.

Предложенията също разглеждат квалификацията на пилота. Операторите на апарати с тегло над 250 грама ще трябва да се регистрират.

Подобни регулации ефективно действат от края на август м.г. в САЩ. Те са изготвени от Федералната авиационна администрация.

Цялото предложение на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) се намира на адрес – https://www.easa.europa.eu/document-library/notices-of-proposed-amendment/npa-2017-05-npa-consultation-will-start-12052017.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us