Новини

Европейската комисия провежда обществено обсъждане за лятното часово време

Европейската комисия провежда обществена консултация за възможните изменения на настоящите разпоредби за лятното часово време. Въпросникът е достъпен на всички официални езици на ЕС (без ирландски) и може да бъде попълнен до 16 август 2018 г. от европейските граждани, заинтересованите страни и държавите членки. Въпреки това от комисията приканват по възможност да се отговаря на английския формуляр.

Според действащите разпоредби на ЕС (Директива 2000/84/ЕО) страните членки задължително трябва да преминават към лятно часово време в последната неделя на март и да се връщат към зимно часово време в последната неделя на октомври.

В обобщени проучвания, посочени в съобщението от Европейската комисия, позволяването на некоординирани промени в часово време би довело до негативи за вътрешния пазар. От друга страна, ползите от смяната на времето за енергетиката са минимални, макар и първоначално да се е смятало, че икономиите на енергия биха били значителни. По последни данни ефектът върху човешкия биоритъм може би е по-сериозен, отколкото се смяташе досега, подчертават от комисията. Като положителен ефект за здравето се отчита възможността за повече развлекателни дейности на открито. Няма еднозначно становище по въпроса с пътната безопасност. Влиянието на лятното часово време върху съвременното селско стопанство е по-скоро положително, заради автоматизираните технологии и изкуственото осветление. Освен това допълнителните часове дневна светлина през лятото могат да бъдат и предимство, тъй като позволяват по-дълга работа на открито, като например на полето и при събиране на реколтата.

Въпросникът е достъпен на адрес: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=BG.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us