Новини

Фандъкова и Нанков откриха работната седмица на FIG

Работната седмица на Международната федерация на геодезистите (FIG) бе официално открита днес сутринта от кмета на София Йорданка Фандъкова и от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Със закъснение заради задръстванията в софийския трафик Йорданка Фандъкова се появи малко преди края на откриването и поздрави събралите се 2000 геодезисти от цял с добре дошли в зелената София. Кметицата показа завидни познания за историята на Международната федерация на геодезистите, като припомни, че федерацията е създадена през 1878 г. – годината на българското освобождение и подчерта, че това е една от най-старите световни неправителствени организации. Малко преди това зам.-министър Николай Нанков представи видеообръщението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, което бе изслушано с интерес от всички присъстващи в зала 3 на НДК. В словото си Лиляна Павлова изнесе кратък урок за важността на геодезията и поздрави гостите, като допълни мотото на срещата на английски “From the Wisdom of the Ages to the Challenges of Modern World” с думите „Preserve the Past and Build Ahead ”. Последва обръщение от директора на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Светослав Наков, който очерта важността на кадастъра за икономиката. Президентът на FIG Криси Поциу приветства домакините и подробно описа предизвикателствата пред геодезията в новия свят.

Председателят на камерата на инженерите по геодезия Ангел Янакиев и конгресният директор Златан Златанов поздравиха гостите и им пожелаха успех в работата и приятно прекарване в София. Откриването завърши с изпълнение на шопски танци, които предизвикаха голям интерес и внесоха настроение сред чуждестранната публика.

Програма на работната седмица:

https://www.fig.net/resources/proceedings/fig_proceedings/fig2015/techprog.htm

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us