Новини

Фасовете от цигарите ще съхраняват енергията

Южно-корески учени съобщиха, че са намерили начин за използването на фасовете от цигарите, като се трансформират във високоефективен въглероден материал, способен да съхранява енергията. Откритието ще намери приложение в много области – от мобилните телефони и компютрите до електромобилите. Специалистите от Националния университет на Сеул очертават как трансформират използваните филтри на цигарите, които се състоят главно от влакна от целулозен ацетат и се смятат за токсични и замърсяващи околната среда, когато се изхвърлят. Крайният резултат е т.нар. суперкондензатор, който според учените е по-мощен и по-траен от наличните алтернативни източници за съхраняване на електрически заряд.
„Карбонът е смятан за един от най-обещаващите материали, които могат да бъдат използвани в суперкондензаторите, поради ниската си цена, висока порьозност, електропроводимост и стабилност „- добавя съавторът на проучването.
От 6 трилиона изпушени цигари в света около 4,6 трилиона угарки попадат на земята, а не в кошчетата или в пепелниците. В същото време тютюневите отпадъци съдържат токсини, никотин, пестициди и канцерогени, заради което са опасни за околната среда. По тази причина изследователи са предлагали цигарените филтри да бъдат забранени напълно.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us