Новини

Геопан: Малко Търново възстановява картографския образ на Странджа през вековете

Преди 30 години под ръководството на световно известния български учен траколог проф. Александър Фол в Малко Търново се създава ценна картографска колекция. Тя е наречена „Картографският образ на Странджа през вековете“ и съдържа близо 100 изображения на планината и района на Македония, Мизия, Тракия,  включително Странджанското Черноморско крайбрежие от II до XX век.

Колекцията представлява голям интерес и е представена в Малко Търново и в Дом Витгенщайн – Виена. По късно е дарена на Националната гимназия за древни езици и култури.

Историческият музей и Община Малко Търново потърсиха подкрепата на български картографи в лицето на Международния търговски и културен център ГЕОПАН за да се възстанови част от престижната колекция като „експозиция на открито“ (на външните стени на музейната сбирка на Петрова нива). Идеята получи голяма институционална и гражданска подкрепа – в нея се включиха близо 30 културни и научни организации, бизнесмени и граждани не само от България, а и от съседна Македония.

В навечерието на 117-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание Община Малко Търново и Историческият музей „Проф. Александър Фол“ съобщиха, че експозицията е обогатена със знаково дарение – съвременна голямоформатна сертифицирана туристическа карта на Странджа планина в М 1:110 000. Картата е с размери  160/140 в М 1:110 000 е осъществена от екип на КартГео – Троян и Геопан – Бургас. Тя обхваща някогашното землище на Малкотърновската покрайнина, голяма част от която днес се намира на територията на РТурция.

Голямоформатната карта е като дарение от д-р Димче Миладиновски от Струга – в Македония и д-р Стефан Пейков от Габрово – Мизия,  България конкретно за това място – управлението на Исторически музей „Проф. Александър Фол“. Реализирана е от траен материал, който издържа на външни атмосферни условия и ще служи дълги години.

Нейният монтаж е завършен и тя несъмнено започна да привлича вниманието на посетителите на музейния комплекс в странджанския град.  Както е известно, музейният комплекс в Малко Търново заедно с историческата сбирка на Петрова нива са част от 100-те туристически обекта в България и целогодишно се посещават от хиляди туристи и любители на историята.

Дарената карта е необходим елемент от информационната инфраструктура на Община Малко Търново, която свързва експозицията в града с историческата сбирка на местността Петрова нива. Тя указва разположената там документална изложба за Илинденско-Преображенското въстание. На външните стени на музея на Петрова нива вече са поставени всички  12 карти от възстановения „Картографски образ на Странджа през вековете“ – първата картографска изложба „на открито“ в България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us