Новини

Германски сателити правят 3D карта на Земята


Два германски сателита имат мисия да направят най-детайлната 3D карта на земната повърхност, съобщи Би Би Си.

TanDEM-X и TerraSAR-X се движат на 350 метра един от друг със скорост 7km/s. Двойката скоро ще започне отчитане на височините на земната повърхност с точност до два метра. Този дигитален елевационен модел (DEM) ще има множество приложения – от подобряване на сигурността на въздушния транспорт до наблюдение при бедствия – например – наводнения.

TerraSAR-X е изстрелян още през 2007 г., а TanDEM-X през юни тази година, като от тогава насам приближава орбитата си до по-стария си събрат. Според ръководителя на мисията Манфред Синк ог Германската космическа агенция, работата е доста трудна. Орбитите на двата сателита трябва да приличат на двойна спирала, за да не се допусне сблъсък между тях. Това е първият подобен експеримент в човешката история.

Двата сателита ще продължат работа през идните три години, като най-близкото разстояние, до което може да се приближат, е 200 метра. Именно тази близост ще даде стереоефекта при картирането. Очаква се предварителните тестове на системата да завършат до Коледа, след което да започне събирането на данните. Завършването на експеримента ще бъде през 2014 г. Досега най-добрият подобен продукт е от американската мисия от 2000 г. – SRTM (Shuttle Radar Topography Mission), който има пространствена точност 30 на 30 метра и вертикална точност между 16 и 10 метра. С TanDEM пространствената точност ще 12 на 13 метра, а вертикалната по-малко от два метра. Лазерните инструменти (lidars) могат да постигнат и по-добра резолюция, но те са с регионално приложение, а не на цялата земна повърхност, каквато е идеята на TanDEM-X.

Операцията TanDEM-X/TerraSAR-X е резултат от публично-частно партньорство. Германската космическа агенция е собственик на хардуера, EADS Astrium се е занимавал с конструкцията, а Infoterra GmbH има изключителните права да продава данните. Отговорността за управлението на сателитите носи Германския космически център в Оберпфафенхофен.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us