Новини

Голямо изригване на вулкан в Исландия ще е пагубно за Европа


Учени анализираха последиците за Европа при катастрофално изригване на вулкан в Исландия. Изследванията им се базират на изригването от 1783-1784 г. на вулкана Лаки, разположен в националния  парк Скафтафетл  близо до гр. Киркюбейарклаустур, Южна Исландия. Тогава той е изхвърлил в атмосферата 122 милиона тона серен диоксид, което се равнява на произвеждания от промишлеността в целия свят серен диоксид за една година. По данни на историците в резултат на това са починали една пета от жителите на Исландия – над 10 000 души, и три четвърти от животните. Повишена смъртност е била регистрирана в Холандия, Швеция и Великобритания. Като са отчели, че през последните 1150 години в Исландия е имало най-малко четири подобни изригвания, учените са моделирали последиците от аналогично събитие в наши дни. Специалистите са стигнали до извода, че през първите три месеца след изригването в цяла Европа концентрацията на частици с диаметър под 2,5 микрометра ще се увеличи два пъти. Предизвиканите от това проблеми със сърцето и белите дробове ще причинят смъртта на около 142 000 души. А това е два пъти повече, отколкото са умрелите от усложнения след грип за година.

В рамките на изследването учените все още не са разгледали как ще се отрази евентуално мощно изригване на вулкан върху икономиката.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us