Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни, получени от генетично-модифицирани организми (ГМО), към Столичната РИОКОЗ провежда изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа. Изследват се предимно храни на базата на соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница на 0,9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите, показва проучване на Агролинк. През 2004 г. 61 от изследваните 125 продукта са съдържали ГМО, а 19 от тях – над 2% ГМО, т.е това са 15,2% от изследваните продукти. Между тези проби са соевата кайма „Витабел”, царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, корнфлейксът „Оликорн” на фирма „Олинеза”. През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като отново в 19 са били с над 2% ГМО, но въпреки това не са били отбелязани като такива. Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики” – Харманли, кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо” и траен колбас „Бургас”. През 2006 г. са изследвани 140 продукта. 27 от тях са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма. Между тези продукти са шпек „Народен” (над 1,17% ГМО), варена наденица „Народна” (0.95% ГМО), салам „Камчия”( над 2,0% ГМО), колбас „Хамбурски” (1,74% ГМО). През 2008 г. са анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали ГМО, 113 в законовите граници, а 19 – над 0,9%, т.е. е следвало да бъдат отбелязани. Между тях са вафли „Лачита” (над 2 % ГМО), мини вафли „Family” (над 2 % ГМО), хрупкава вафла „Кредо” (над 2 %ГМО). През 2009 г. са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с надвишено ГМО – шпек „Народен” (над 2% ГМО), сурова наденица „Елит” (2% ГМО) , сух шпек – траен варено пушен салам „Витамес” (над 2% ГМО), бяло соево брашно „IZZI” (над 2% ГМО).