Новини

Инж. Йовев посети Корея. На дневен ред: ПЧП за инфраструктурните проекти, обмяна на опит за кадастралната система

България и Корея могат да разширят сътрудничеството си в редица области  от взаимен интерес. Това стана ясно по време на среща в Сеул, Република Корея, на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев със зам.- министъра на земята, инфраструктурата и транспорта на Корея Джонг Кюнг Хун, съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

По време на визитата бяха представени пътни инфраструктурни обекти в България, които могат да бъдат изградени на принципа на публично-частното партньорство. Пред корейския си колега заместник-министър Йовев представи възможността за доизграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, които са части от Европейската транспортна мрежа; аутобанът „Русе – Велико Търново“ по направлението на Общоевропейски транспортен коридор № 9; скоростният път „Видин-Ботевград“; тунелът под връх Шипка в Стара планина и тунелното съоръжение под прохода „Петрохан“.

„С направените промени в законодателната база у нас се разкриват повече възможности за участие на чуждестранни инвеститори, в това число и корейски фирми, в изграждането и модернизирането на инфраструктурни обекти именно чрез публично-частното партньорство“, каза още по време на срещата Валентин Йовев.

Той подчерта, че през последните години страната ни, в лицето на министерството на регионалното развитие и благоустройството, води активен диалог на различни нива с представители на корейската република, който е важно да бъде продължен и в бъдеще.

Корейският заместник-министър на земята, инфраструктурата и транспорта изрази надежда да се разшири сътрудничеството между български и корейски фирми, които да изпълняват в бъдеще повече съвместни проекти както в областта на инфраструктурата, така и в сферата на регионалното развитие и кадастъра. „Надявам се днешната среща да бъде повратна точка в положителен аспект, за насърчаване на българо-корейските взаимоотношения“, каза още Джонг Кюнг Хун.

В Сеул заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев се срещна и с Чо Ман Сюнг – вицепрезидент на Корейската геопространствена информационна корпорация.

Двамата разговаряха за кадастрално-информационната система на Корея и основните методи и иновативни технологии за набиране на данни. В хода на разговора беше обсъден практическият опит на корейската страна в разработването на кадастралния регистър и геопространствените данни. Заместник-министър Йовев се запозна и със системите за управление на бази данни и Географски информационни системи, както и с връзките на системата с регистрите от Агенция по вписванията, използвани от Корейската корпорация.

„В момента България продължава изработването на кадастралната карта и кадастралните регистри на територията на страната и предстои тяхното надграждане, модернизиране и прецизиране“, обясни по време на срещата заместник-министър Йовев. По думите му корейският опит в тази сфера би бил от полза за българската Агенция по геодезия, картография и кадастър особено що се отнася до методите на функциониране, капацитета и новите технологии, внедрени в корейската кадастрално-информационна система.

Чо Ман Сюнг отправи покана към българския заместник-министър експерти от Агенцията по геодезия, картография и кадастър да посетят Сеул, където да се запознаят на практика с корейската кадастрално-информационна система и да се включат в съвместен обучителен проект.

В южнокорейската столица заместник-регионалният министър се срещна и с представители на Асоциацията на международните контрактори на Корея (ИСАК). Пред тях той представи възможностите за публично-частно партньорство в областта на пътната инфраструктура у нас.

В Сеул заместник-министър Йовев участва във второто заседание на Комитета по промишлено коопериране.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us