Новини

Исторически пробив във физиката – термоядреният синтез овладян?

Учени от САЩ съобщиха за стъпка напред в овладяването на термоядрения синтез – енергията, която захранва Слънцето и звездите, съобщават световните медии.

Постижението може в рамките на няколко десетилетия да революционизира производството на енергия на Земята, осигурявайки изобилие от чиста енергия. От десетилетия изследователи от цял работят за развитието на ядрения синтез, който според привържениците си може да позволи на човечеството да се освободи от своята зависимост от изкопаемите горива, отговорни за глобалното затопляне.

Изследователи от Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния за първи път са произвели повече енергия в експеримент с реакция на термоядрен синтез, отколкото е била използвана за възпламеняването й. Както обясняват експертите енергията е съвсем малко – стига само да се свори вода в чайник, но този успех ще остане „в учебниците по история“, каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм на пресконференция.

Ядреният синтез произвежда много повече енергия, като процесът не произвежда емисии на парникови газове. При термоядрения синтез леките атоми се сливат, за да създадат по-тежки. На слънцето това обикновено се случва, когато протон, ядрото на водороден атом, се комбинира с други протони, за да образува хелий.

Постижението провокира ентусиазма на научната общност по целия свят. Ядреният синтез има много предимства пред деленето: при него няма риск от ядрени аварии и се отделят по-малко радиоактивни отпадъци. Привържениците на термоядрения синтез се надяват, че благодарение на него един ден ще може да бъде произвеждана почти неограничена енергия без въглеродни емисии, измествайки изкопаемите горива и другите традиционни енергийни източници. Освен всичко термоядреният синтез се прави от водород – най-разпространеният елемент във вселената.

Все още обаче предстои да се извърви дълъг път – „вероятно десетилетия“, преди това решение да стане приложимо в промишлен и търговски мащаб.
Изследователите обаче смятат, че е направена важна стъпка към постигането на целта.

Понастоящем атомните електроцентрали използват ядрено делене, което действа чрез разпад на ядрото на тежък атом, при което се освобождава енергия. При ядрения синтез, от друга страна, се сливат две леки ядра, образувайки по-тежко. Това е реакцията, която захранва звездите, включително нашето Слънце. Благодарение на условията на екстремни топлина и налягане водородните атоми се сливат, за да образуват хелий, произвеждайки в процеса огромно количество енергия. На Земята този процес може да се осъществи с помощта на свръхмощни лазери. В експеримента учените са фокусирали 192 лазера върху мишена с големината на напръстник, където са поставени леки водородни атоми, които трябва да се слеят. Подобен резултат най-накрая доказва физичен принцип, който преди десетилетия е бил въображаем.

Обяснение на откритието на руски

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us