Новини

Изкуствена гравитация нужна за полетите до Марс

Продължителните полети в космоса, включително експедициите до Марс, изискват използване на кораби с изкуствена гравитация. Това заяви на 16-ата международна конференция по космическа биология и медицина в Москва представителят на НАСА Джон Чарлз.

„За полети с продължителност над една година е абсолютно задължително да се използва изкуствена гравитация – каза той. – Смятам, че всеки, който е летял в космоса повече от година, ще се съгласи, че без изкуствена гравитация трудно би имало положителен ефект.“

До тези изводи са стигнали в НАСА в резултат на едногодишната експедиция на МКС, в която участваха астронавтът Скот Кели и космонавтът Михаил Корниенко.

По думите на Чарлз, извършваните на борда на станцията медико-биологични експерименти са с цел продължителни полети в космоса и на първо място с организиране на пилотирана експедиция до Марс.

От своя страна от НАСА настояват за още поне пет едногодишни експедиции на МКС, всяка от които с двама участници. „Комисията ни е на мнение, че са необходими бъдещи експедиции с продължителност по една година – каза Чарлз. – Тя единодушно одобрява провеждането на всички едногодишни експедиции на МКС. За систематизация на данните е необходимо да се извършат измервания от най-малко 10 изследователи, като за целта ще са нужни още 5 едногодишни експедиции, всяка от които с двама участници.“

Руският космонавт Михаил Корниенко и американският астронавт Скот Кели прекараха 11 месеца на МКС и се върнаха на Земята на 2 март. Те се отправиха в космоса с кораб „Союз ТМА-16М“ от космодрума Байконур на 27 март 2015 г. и прекараха 340 денонощия на станцията. Кели стана първият американски астронавт, живял близо година на орбита.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us