Новини

Използват карти извън контекст за дезинформация

Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към предположението, че синоптиците преувеличават изменението на климата чрез прекомерно използване на червения цвят върху тях, писа Франс Прес.

По време на двете скорошни горещи вълни в Европа интернет потребители от различни страни и езици подвеждащо съпоставиха метеорологични карти, взети от различни медии на несъпоставими дати. Подобни публикации по принцип навеждат на мисълта, че цветът на картите е бил променен на червен от медиите или властите, които се опитват да всяват паника.

Службата на Франс прес за проверка на фактите в информациите в интернет разгледа няколко варианта на подобни твърдения, публикувани на английски, немски, испански, френски, унгарски и полски.

Във Франция две карти, целящи да докажат, че медиите умишлено се стремят да плашат хората с горещата вълна през тази година, са били споделени няколко хиляди пъти в социалните мрежи от 15 юли насам.

Публикувалите картите интернет потребители сравняват напълно реална карта на температурите във Франция от този 17 юли с карта на предполагаема метеорологична прогноза за аналогични температури от 2002 г., на която е използван много по-малко червен цвят, намеквайки, че медиите умишлено преувеличават в отразяването на екстремните горещини това лято.

„20 години между тези две карти… По онова време вероятно е имало по-малко промиване на мозъци…да живееш в страх, в страх от утрешния ден… медиите работят действително върху психиката на населението… и това дава нелош резултат“, коментира потребител на Фейсбук.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us