Новини

Канализация и пандемия – някои наблюдения

Пандемията COVID-19 предизвика предизвикателство към здравните системи и органите за обществено здраве по целия свят.

Една от зоните на риск, на които тепърва ще се обръща внимание, са високите сгради. Обитателите във високи сгради могат да се заразят, ако се появят дефекти във водопроводната система. Важно е хората да осъзнават това и да предприемат стъпки, за да се предпазят.

Работата ни в Института за устойчиво строителство в Университета Хериот-Ват в САЩ е свързана с епидемията от SARS през 2003 г. в жилищен блок в Хонконг, известен като Amoy Gardens. Там имаше повече от 300 потвърдени случая и 42 смъртни случая.

Докладът на Световната здравна организация (СЗО) за пандемията на SARS предположи, че дефектите във водопроводната канализация са основната причина за появата на епидемията.

Докладът на СЗО тогава казва, че когато хората са заразени със SARS, въздушните капчици по канализацията са с вируси.

След тази трагедия от университета Хериот-Ват анализират предаването на инфекции в сградите от близо 20 години.

Учените правят експеримент за патогени, попадащи в канализацията. Със сигурност вредни организми могат да се предават между помещенията на различни етажи на сградата чрез системата за въздушен поток, която помага на водата да се движи около водопроводната система.

С оглед на COVID-19, вирусът със сигурност може да се разпространи във въздуха в малки капчици.

Учените препоръчват в статия в Lancet Global Health поведение за обитателите на високи сгради:    1. Не игнорирайте необясними неприятни миризми в бани, кухни или места за миене.

 1. Налейте вода във всички мивки и тоалетни за най-малко пет секунди сутрин и вечер, като обърнете специално внимание на пода на канализацията в бани и мокри помещения.
 2. Ако тръбопроводите за отпадни води от тоалетна, мивка или друг домакински уред не работят, веднага се погрижете.

 Същевременно отходните води са добър показател. Най-лесно масово тестване на населението може да се направи чрез изследване на фекалните води на големите градове, твърдят австралийски учени, цитирани от в.“Дейли мейл“.

Подобно изследване може да е изключително полезно за здравните служби, тъй като новият коронавирус се появява в човешките екскременти още преди първите симптоми на заразата.

До този извод стигнаха учени от Австралийския национален университет под ръководството на д-р Апарна Лал. Подобна ранна диагностика би помогнала при дебатите, които се водят в много страни, какви точно ограничителни мерки да бъдат въведени или смекчени.

По думите на епидемиолога Апарна Лал, много по-лесно е издирването на заразата в отходните води, отколкото индивидуалното проследяване на инфектираните. Според специалиста този метод ще се окаже много полезен и когато пандемията започне да отминава. Чрез него учените ще могат лесно да установят дали популацията е развила групов имунитет.

Специалистите са на мнение, че обикновено в една инсталация за преработка на отпадни води може да се вземе извадка от проби, представляващи до 1 милион души.

Понастоящем австралийските учени се подготвят за взимане на проби от почистващата инсталация в гр. Канбера, които ще бъдат предоставени за анализ в Австралийския национален университет.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us