Новини

Картиране и коронавирус – какви приложения създадоха в Южна Корея, за да се избегне разпространението на болестта

С разпространяването на новия коронавирус в Южна Корея частни компании за софтуер разработиха сайтове и приложения, които да помагат на хората да проследяват случаите и да избягват местата, където са пребивавали заразените, с надеждата да избягнат стремително разпространяващия се вирус.
Правителството, засегнато от критиките за начина, по който е действало при предишни епидемии, първоначално публикуваше подробна информация за потвърдените случаи, включително възраст, пол и всекидневни маршрути на заразените, преди да бъдат поставени под карантина. Не бяха разкрити самоличности, но информацията позволи на разработващите компании да съставят подробни карти, проследяващи движението на пациентите.
„Бяхме подложени на публична критика след масовото заразяване по време на епидемията от МЕРС (близкоизточен респираторен синдром) преди пет години, защото не обявихме къде са ходили пациентите“, каза служител от системата на здравеопазването, отказал да бъде назован.
Бутон (линк) на един от сайтовете – Coronamap.live, предлага: „Да видя дали съм в безопасност“. Кликването показва на потребителите дали има известни случаи на коронавирус в близост до тях.
Много корейци влизат в сайтовете. Някои признават, че мисълта, че ще се окажат заразени и ще се появят на онлайн карта е толкова потискаща, че ги кара да не излизат навън.
Со Су-сун, 21-годишен студент, намира Coronamap.live за много полезен и смята, че колкото повече информация има, толкова е по-добре за всички.
„Това улеснява обществеността да избягва заразените зони, когато е възможно. В противен случай можеш да навредиш не само на себе си, но и на другите наоколо“, каза той.
Деветнайсетгодишният студент по компютърни науки Риан Джун-со Хон, който създал Coronamap.live, докато чака да започне задължителната му военна служба, каза, че сайтът е гледан от над 300 хиляди души дневно.
Но резкия скок през последните дни на случаите на потвърдено заразяване от 31 до над 763, включително седем смъртни случая за по-малко от седмица, е направило почти невъзможно поддържането на сайта.
„В момента добавени около 600+ места“, гласи съобщение днес на сайта Coronamap.live, който предлага интерактивна карта на корейски, китайски и английски език.
Здравните власти едва смогват да актуализират информацията с новите случаи. Все пак правителството оповестява най-нова информация за случаите на редовни брифинги, а по думите на Хон той използва и широк кръг други открити източници, като новинарски (медийни) съобщения, за да допълни официалните данни. „Събирам всякакъв вид информация, за да ъпдейтвам сайта, и включвам фийдбек от потребителите“, каза той.
Друг разработчик на софтуер – Квон Йон-дже, поддържа подобен сайт заедно със съпругата си Джу Юн-джин, също софтуерист, но двамата изнемогват заради главоломното нарастване на броя на случаите. Техният сайт Wuhanvirus.kr показва в реално време равносметка за заразените, починалите и изписаните пациенти в Южна Корея и по света. По думите на Квон вълната от нови случаи означава, че той и съпругата му почти не успяват да поспят. „До началото на миналата седмица беше лесно да обновяваме страницата“, казва той и добавя: „Но при десетки нови пациенти на всеки няколко часа, това започва да ни се отразява“.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • МВР и дрон заснеха строителството на АМ „Хемус“
  МВР и дрон заснеха строителството на АМ „Хемус“

  Строителството на автомагистрала (АМ) „Хемус“ е проверено от служители на полицията (МВР) в Ловеч. Това стана ясно от комисар Станимир Станев, който заедно с директора

 • Омбудсманът обсъди промените в ЗУТ
  Омбудсманът обсъди промените в ЗУТ

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Виолета Комитова запозна омбудсмана на Република България Диана Ковачева с подготвяни от ведомството промени в Закона за устройство

 • Микропластмасата влияе на климатичните промени
  Микропластмасата влияе на климатичните промени

  Микропластмасата във въздуха оказва влияние върху климатичните промени, откриха учени от Кентърбърийския университет в Крайстчърч, Нова Зеландия. Изследователите са анализирали ефектите от съдържанието на малки

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us