Новини

Китай изнася сървъри в морето, за да пести

Китай обръща поглед към морето, за да може да намали разходите за охлаждане на центрове за данни, в които се помещават мощни компютри и сървъри, както и за да намали потреблението от традиционни енергийни източници в сектор, известен с високите си нужди на електричество, пише Ройтерс.
Южната островна провинция Хайнан започна работа по първия в света подводен търговски център за данни. Очаква се той да бъде завършен след пет години.
Центровете за данни са оборудвани със сървърни шкафове, които съхраняват и обработват интернет данни и консумират големи количества енергия, за да охлаждат компютърните мрежи. Разходите за електроенергия са до 70 процента от оперативните разходи в център за данни в Китай, според статистика на „Грийнпийс“.
Компанията за морски технологии Хайлендър (Highlander), която е листвана на борсата в Шънчжън, ще си партнора с местното правителство в строителството, а технология на доставчика на интернет услуги Бейджинг Синнет (Beijing Sinnet) ще следи работата в бъдеще.
Цялостният дизайн на центъра е довършен и е направено първоначално проучване на крайбрежен район.
Някои експерти твърдят, че подводен център за данни ще работи с по-голяма енергийна ефективност, като се възползва от постоянно хладната морска вода, но други са скептично настроени за възвръщаемостта на инвестициите и надеждността на подводните съоръжения.
В изявлението хайнанските власти не е посочена инвестиционна стойност, както и не е ясно кой ще финансира проекта.
Миналата година Microsoft приключи многогодишен експеримент върху изграждането на подводен център за данни. Той бе оставен на дъното на морето близо до островите Оркни в Шотландия. Проектът „Натик“ беше изтеглен от морето в началото на лятото.
Резултатите са повече от оптимистични – те показаха, че подводните центрове за данни функционират от гледна точка на производителност, но също така, че поставени под вода те са осем пъти по-сигурни от дата-центровете, съхранявани на суша. Експериментът също така показа, че сървърите работят с по-голяма енергийна ефективност и това може да се дължи на по-ниската нужда от изкуствено охлаждане на сървърите. Целият център за данни е използвал енергия от възобновяеми източници, която идвала от островите Оркни.
Експериментът показа още, че подводните центрове за данни могат да бъдат нов, по-евтин начин за задоволяване на глобалната нужда от съхранение на данни, без да се използват големи количества енергия. В допълнение, това позволява по-малки центрове за данни да бъдат поставени по-близо до потребителите, вместо да насочват повече данни към централизирани сървъри.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us