Новини

Китай дълбае една от най-дълбоките дупки в Земята

Китай започна да копае най-дълбоката сонда в опит да проучи части от планетата дълбоко под повърхността.

Сондажът започна във вторник в пустиня в басейна на Тарим в северозападния район на Китай Синдзян, според китайската държавна информационна агенция Синхуа. С планирана дълбочина от 11 100 метра, тясната шахта ще проникне в повече от 10 континентални слоя и ще достигне креда в земната кора – поредица от стратифицирани скали, датиращи от преди 145 милиона години.

Очаква се проектът да бъде завършен за 457 дни и беше приветстван от китайските държавни медии като „забележителност в дълбокото изследване на Земята в Китай“.
Сондажът ще позволи на учените да изучават вътрешната структура и еволюцията на Земята и да предоставят данни за геонаучни изследвания, се казва в изявление на Китайската национална петролна корпорация, водещият производител на петрол и газ в страната, който ръководи проекта.

Оборудването, което тежи повече от 2000 тона, е проектирано да издържа на подземни температури до 200C и атмосферно налягане, което е 1300 пъти по-високо. В допълнение към екстремните условия дълбоко под повърхността, суровата земна среда на Таримския басейн – дом на най-горещата и суха пустиня в Китай – добавя към предизвикателството.

Проектът е част от усилията на страната да изследва нови граници в космоса и под повърхността на Земята. През 2021 г. китайският президент призова водещите учени в страната да преодолеят нови бариери в различни области, включително дълбокото изследване на Земята.

Известно е, че регионът Синцзян е богат на минерални находища и нефт. Само миналия месец Sinopec, най-голямата китайска рафинираща компания, откри значителни находища от нефт и газ в проучвателен кладенец в басейна на Тарим на дълбочина повече от 8500 метра под повърхността.

С дълбочина от 12 262 метра Колският свръхдълбок сондаж в северозападна Русия е най-дълбоката дупка, създадена от човека засега.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us