Новини

Китайски учени създадоха първата квантова изчислителна машина

Екип от учени от Китай конструираха първата квантова изчислителна машина. Те обявиха постижението си в сряда по време на пресконференция в Института за съвременни изследвания в Шанхай към университета по наука и технологии на Китай.

Машината, съставена от стотици компоненти, се простира на лабораторна маса с площ около три квадратни метра.

Въпреки, че не може да се сравнява с мобилните телефони, конструирането на машината представлява стъпка напред към квантовите компютри, които се очакват да надминат производителността на конвенционалните. Това каза Пан Джиануей, академик на Китайската академия на науките и водещ квантов физик. Екипът му очаква да създаде кавантов компютър с мощност съпоставима с тази на стандартен лаптоп до края на годината. А най-мощният квантов компютър, който да надмине конвенционалният суперкомпютър, е планиран за 2020 година.

Много учени са убедени, че квантовите компютри ще надминат изчислителната мощ на днешните суперкомпютри. Това се дължи на основния принцип на квантовата суперпозиция, според който частица, например електрон, съществува частично във всичките си теоретично възможни състояния едновременно. Така ако в стандартните компютри един бит може да е или 0 или 1, квантовият бит може да е и двете едновременно.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us