Новини

Компания принтира 3D ракети

Relativity Space ще изстрелва апарати от Кейп Канаверал

Стартъп компанията Relativity Space, която планира да пусне космически ракети, почти изцяло отпечатани на 3D принтер, най-накрая получи разрешение от американските военновъздушни сили да изстреля 3D-отпечатаната си ракета Teran 1 от историческия стартов комплекс 16 в Кейп Канаверал, Флорида.

Компанията за космически технологии Relativity Space е основана през 2015 г. в Лос Анджелис, Калифорния. „Ние сме четвъртата компания след SpaceX, ULA и Blue Origin, с работеща стартова площадка, така че се присъединяваме към елитна група от други космически компании в Кейп Канаверал. Наистина сме развълнувани“, коментира Тим Елис, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Tim Ellis Relativity Space 1024x683

Тим Елис

Компанията обяви, че има споразумение с военновъздушните сили на САЩ, което ще ѝ позволи да стартира ракетите си от Кейп Канаверал, комплекс LC-16, който американските военновъздушни сили използваха през 80-те години. От там са стартирали космическите мисии Apollo и Gemini, както и за пускането на балистични ракети Titan и Pershing. Мястото не е използвано от 1988 г. и според договора, ако компанията успее да премине през екологични и други прегледи и изстрелва редовно ракетите си от този обект, ще може да удължи споразумението до 20 години, уточнява Quartz.

Relativity Space има наистина амбициозни планове – компанията възнамерява да отпечата ракета с големина на сграда на работещия с метал 3D принтер Stargate. В дългосрочен план според официалния сайт компанията планира да отпечатва 3D ракети на Марс.

Според експертите от Relativity Space, изработването на космически ракети на 3D принтер теоретично е много по-просто и ще позволи създаването на ефективни конструкции с висока скорост на производство. Причината е, че новият метод ще намали броя на частите от сто хиляди на хиляда, с което компанията се надява да намали разходите за пускането на малки спътници. Така ще има много повече инвестиции за много по-големи резултати.

Доказателство за това е отпечатването на първата планирана ракета носител на компанията Terran 1, за която са нужни само 60 дни. Ракетата ще бъде на метаново гориво и ще може да извежда малки орбитални спътници до края на 2020 г. Двустепенната ракета Terran 1, задвижвана от двигателите Aeon на Relativity, ще бъде висока около 33 метра и ще може да превозва до 1250 килограма полезен товар при полет до ниска околоземна орбита. Носещият капацитет на Terran 1 до слънчева синхронна орбита на надморска височина от около 500 км е около 900 килограма.

Сега Space Relativity се фокусира върху проектирането и строителството на нова площадка и наемането на повече членове от екипа, който наскоро нарасна от 14 на 60.

Space Relativity смята да предложи на клиентите си цена около 10 милиона долара за старт.

960x0

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us