Новини

Космосът подмлади Скот, Земята състари Марк

НАСА обяви предварителни резултати от сравнителното изследване на астронавта Скот Кели след едногодишния му престой на Международната космическа станция (МКС) и близнака му Марк, който остана на земята, съобщи сайтът Спейс.
Двамата близнаци участваха в уникално изследване – Скот замина за МКС, а Марк остана на Земята. Очакваше се за годината време Скот да остарее по-малко от Марк, подкрепяйки парадокса на близнаците, заложен в „Теорията на относителността“ на Алберт Айнщайн. Времето за Скот тече по-бавно, защото той се движи с по-голяма скорост, отколкото Марк, който е на Земята.

Външно разликата между двамата няма да се забелязва. Ефектите на “разтеглянето” във времето биха станали явни, ако космическият кораб се отдалечи от Земята със скорост, близка до тази на светлината. Предварителните изчисления бяха, че Скот ще се подмлади с три милисекунди. Самият Марк е роден 6 минути преди Скот.

Благодарение на космонавтите-близнаци учените за пръв път имат възможност да сравнят промените в два абсолютно идентични организма – единия в космоса, а другия на Земята.

Липсата на гравитация, радиацията, различният начин на хранене и други особености на живота на орбита са се отразили значително върху физическата форма на Скот Кели, включително и върху индивидуалния му геном.
Един от най-интересните резултати е, че продължителният престой в космоса е подмладил клетките на Скот Кели. Неговите теломери са се удължили, а те обикновено се съкращават с годините. Вероятно това се дължи на усилените тренировки и по-ниския прием на калории. След връщането на земята, теломерите на Скот Кели са започнали отново да се скъсяват.
Теломерите на Марк Кели обаче също са се удължили през ноември, което може да е свързано със стресиращо събитие в семейството.
Както очакваха лекарите, костообразуването на Скот Кели е намаляло след шестия месец на мисията. Известно е, че микрогравитацията нарушава този процес и за всеки месец в космоса астронавтите губят около 1,5 процента от костната си маса.
Продължителният престой в космоса освен това засилва възпаленията, повишава нивата но хормоните и мазнините, променя микрофлората, намалява когнитивните способности. След завръщането на земята всички тези процеси се нормализират. Негативните процеси не са толкова големи, че да са проблем за здравето на хората при пътуване до Луната или Марс.
Пълното дешифриране на геномите на двамата братя близнаци разкри, че те имат стотици уникални генетични мутации. На следващият етап те ще бъдат изследвани по-подробно в търсене на „космически ген“, който може да се е активирал от продължителния престой на Скот Кели в космоса.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us