Новини

Кралски занимания с ландшафтна архитектура

Как херцогинята на Кембридж стана дизайнер

Херцогинята на Кембридж Катрин проектира „необятна горска“ градина за тазгодишното изложение за цветя в Челси, като целта е да вдъхнови децата и семействата да излизат повече навън и да прекарват време след природата, предаде Ройтерс.
Градината е проектирана и изградена съвместно с Кралското градинарско дружество и фирмата за парково озеленяване „Дейвис Уайт“ за ежегодното лондонско изложение за цветя в Челси между 21 и 25 май.

Въз основа на горските площи градината ще се опита отново да пресъздаде у възрастните усещането за чудо и магия, което са имали като деца. Композицията е озаглавена „Завръщане към природата“. Проектът на Катрин е да бъдат създадени дървени къщички за хората от различна възрасти и произход. Идеята е те да си припомнят как се отглеждат растения, подобряващи здравето – нещо, на което се е посветила и херцогинята на Кембридж във всекидневния си живот. Паркът на Катрин е вдъхновена от детските й спомени и се надява да ги отключи у всеки човек. Желанието на съпругата на принц Уилям е всеки да прекара безценни моменти със семействата си в новата градина.

В течение на повече от 200 години кралската фамилия се грижи за растенията и опазва околната среда.

Освен Челси, херцогинята на Кембридж и архитектите от „Дейвис Уайт“ ще проектират още две градини – за Градинския фестивал в Хамптън (2-7 юли 2019 г.) и парка в Съри, който ще бъде открит през есента по-късно тази година.

Ландшафтните архитекти от „Дейвис Уайт“ станаха известни през 2016 г. със създаването на градината Zoflora and Caudwell Children за изложението на цветята в Хамптън.

Става дума за първият специално изграден в Обединеното кралство център с мултидисциплинарни терапевтични програми за деца с увреждания. В нея ландшафтните архитекти се надяват да помагат на деца с аутизъм. Идеята им е дасвържат с природата децата и по този начин те да се почувстват по-добре и в собствена среда.

В сензорната градина са използвани материали, които активират сетивата: зрението, мириса, допира, вкуса и звука, като същевременно позволяват на децата да изпитат някакъв разумен риск, докато изследват и играят. В градината например има гнездо, поставено на върха на дървото, цветя изпускат аромати, тайна пещера, кухи дъбови трупи, има възможности за игра с вода.

В градината има много невероятни ядливи растения, пълно е с билки и причудливи храсти.

Ароматът е ключов елемент на градината. Ухае на лавандула, на жасмин и на дива роза.

{gallery}snimki_novi_broeve/broi70/land:890:620:1:0{/gallery}

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us