Новини

LI FI – интернетът на бъдещето

Нова технология, използваща светлината за създаване на безжична връзка, е на път да излезе от лабораториите. Технологията LI FI – light fidelity, е разработена още преди години от китайския университет Фудан. Принципът е да се ползва светлината за предаване на сигнал вместо традиционните радио честоти. Новият метод може да бъде използван за безжичното свързване на ЛЕД системи в сгради. Данните, доставени чрез светлина, могат да достигнат до 3,7 гигабита в секунда. Създателите на Li-Fi технологията обясняват, че тя може да изпраща интернет сигнали към микрочип, инсталиран към светодиоди чрез кабел.

Сега френската фирма Oledcomm демонстрира изобретението на Световния конгрес на мобилните телекомуникации в Барселона. След като е поставен под светлината на настолна лампа, смартфонът показва видео. Когато е поставен под светлината на друга лампа, зазвучава песен от него.

Предимствата на технологията са свързани с дебита. „Постигнатата в лабораторна среда скорост на свързване позволява да се свали еквивалентът на 23 DVD за една секунда“, заяви основателят на фирмата Суад Топсу. „Технологията е свързана с дебит, надвишаващ до 100 пъти този на уай-фай, която ползва радиовълни“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us