Новини

Мъск извежда в орбита Старшип догодина

Първият изпитателен полет на околоземна орбита на кораба „Старшип“ на американската компания „Спейс Екс“ вероятно ще е през 2021 г., съобщи американският предприемач Илон Мъск, говорейки на видеоконференция, посветена на проблема с пилотирания полет до Марс, предаде ТАСС.
Прототипите на „Старшип“ не са се издигнали над 150 метра. На въпрос кога ще е първият полет на околоземна орбита, Мъск отговори „вероятно догодина“. Той обаче не изключи първите полети на „Старшип“ да не са успешни, поради факта, че компанията „работи в неизследвана територия“. „Никой досега не е произвеждал орбитална ракета изцяло за многократно използване“, добави той.
Ръководителят на „Спейс Екс“ каза, че космическият кораб, предназначен за полети до Червената планета, трябва да „изпълни стотици мисии със сателити, преди да полети с хора на борда“.
Илон Мъск разкри също, че компанията ще започне производството на първия прототип от третата степен на свръхтежката ракета-носител за „Старшип“ още „тази седмица“. В същото време „Спейс Екс“ се опитва да опрости конфигурацията на бустерния блок на кораба, като същевременно увеличи тягата.
През май прототип на „Старшип“ експлодира по време на тестове на полигон в района на Бока Чика, Тексас. Изпитанията на кораба завършиха с подобни експлозии през април и февруари тази година, а също и през ноември миналата година. В началото на август прототипът на космическия кораб направи първия си успешен полет, издигайки се на височина от 150 метра.
Космическият кораб за многократна употреба е предназначен за полети до Марс и побира до 100 души.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us