Новини

Метанът на Марс се събира само нощем

Изглежда, че се вижда решение за „проблема с метана“ на Марс. Накратко, проблемът се свежда до факта, че марсоходът Curiosity редовно измерва метан от кратера Гейл, но от космоса орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO), който обикаля Марс от 2016 г. като част от мисията ExoMars, не успява да открие нищо.
Докладите за откриване на метан на Марс вълнуват както учените, така и всички любители на космоса. На Земята значително количество метан се произвежда от микробите, които помагат на повечето животни да смилат растенията. Този процес на храносмилане завършва с издишване или изригване на газа във въздуха.
Въпреки че на Марс няма говеда, овце или кози, намирането на метан там е вълнуващо, защото може да означава, че са живели или живеят микроби на Червената планета. Метанът обаче може да няма нищо общо с микробите или друга биология, а произходът му да е свързан с геоложки процеси – от взаимодействието на скали, вода и топлина.

Автор

admin

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us