Новини

Микросателити ще търсят екзопланети

Микросателити с големина колкото човешка ръка ще помагат на учените при откриването на екзопланети – планети, подобни на Земята.

Идеята е на проф. Амир Блейк от университета Хауърд във Вашингтон. Според него микросателитите ще са много по-ефективни от космическите телескопи. Ако бъде изведен в космоса рояк от микроспътници, те ще могат да съберат много повече данни за обитаемите извънземни светове за много по-малко пари и за по-кратко време.

Микросателитите са построени под формата на кубче CubeSat. Те са разработка на университета Станфорд от 1999 г. Дължината на страната им е 10 см, а масата им е 1,33 кг. Апаратите се оказват много евтини и ефективни, когато са в орбита, а извеждането им в околоземното пространство струва само 40 000 долара.

Проф. Блейк предлага да се използват микроскателити в търсенето на нова планета в орбитата на звездата Бета Питкорис. През 2008 г. телескопът „Хъбъл“ откри гигантска планета, 1,5 пъти по-голяма от Юпитер, да кръжи около звездата. Тя е само на 12 милиона години – около 1/3000 от възрастта на Слънцето.

Самата Бета Пикторис е със 75% по-голяма маса от тази на нашата звезда. Тя се намира на 60 светлинни години в съзвездието Пиктор. Екзопланетата е позната под името Бета Пикторис.

НАСА се готви да изстреля най-мощния си телескоп – „Джеймс Уеб“ през 2018 г. в търсенето на извънземни цивилизации. Но екипът на Блейк се съмнява в неговата ефективност.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us